11.01.17. Gradsko sklonište za pse

| More

Grad Dubrovnik
Upravni odjel za poslove gradonačelnika
n/r g. Andro Vlahušić
Pred Dvorom 1
20 000 Dubrovnik

Predmet: Upit vezan za izgradnju gradskog skloništa za pse

Poštovani gospodine Vlahušić,

pišemo Vam potaknuti medijskom burom koja se ponovno digla zbog alarmantnog stanja s napuštenim životinjama u gradu Dubrovniku te očajničkim dugogodišnjim apelima za pomoć volontera neregistriranog utočišta na Žarkovici, a sa zahtjevom da Grad Dubrovnik ispoštuje Zakon o zaštiti životinja i osnuje sklonište za životinje.

Zakon o zaštiti životinja iz 2007. godine člancima 56. i 58. jedinicama lokalne ili područne samouprave propisuje obavezu izgradnje i financiranja skloništa za napuštene životinje, organiziranje informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje i obavezu poticanja zaštite životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja. Grad Dubrovnik prema našim saznanjima ne provodi ove obaveze, te time krši Zakon.

Zakon (čl. 67. st. 1. tč. 59.) propisuje novčanu kaznu od 30.000,00 do 50.000,00 kn za pravnu osobu, odnosno od 5.000,00 do 10.000,00 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi ako osnivač skloništa za životinje ne organizira informacijski centar za napuštene i izgubljene životinje te podatke o životinjama ne da na uvid javnosti, ostalim skloništima za životinje na području RH i nadležnom tijelu te ne osigura veterinarsko-zdravstvenu zaštitu životinja.

O napuštenim životinjama grada Dubrovnika već dugi niz godina brine tek nekolicina volontera u utočištu na Žarkovici, koje nema struju, vodu ni primjeren smještaj za 300 pasa koje trenutno zbrinjava. Unatoč nepokolebljivoj volji da pomognu, neprimjereno je da građani samoinicijativno moraju obavljati posao Grada, koji im ne pomaže dovoljno ni financijski kod snošenja znatnih troškova prehrane i veterinarske skrbi za pse.

Dubrovnik je svjetski poznato turističko odredište, a ovakva nebriga za nezbrinute gradske životinje već je imala odjeka i izvan zemlje te znatno šteti ugledu grada. Kao jedan od najimućnijih hrvatskih gradova, Dubrovnik je u poziciji pružiti primjer ostalima sagradnjom skloništa te poticanjem udomljavanja, kastracija i mikročipiranja. Aktivna strategija brige za životinje u RH imala bi tako odjeka i u svijetu, a životinje bi mogli udomljavati i turisti.

S ciljem olakšavanja provedbe zakonskih popisa po pitanju nezbrinutih životinja, voljeli bismo Vam ponuditi svoju pomoć, iskustvo i kontakte. Ujedno Vas pozivamo da posjetite Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu kao primjer oglednog no-kill skloništa za životinje koje provodi programe kastracije, edukacije građana, oglašavanja životinja i njihova udomljavanja.

Molimo Vas da nas izvijestite o planu Grada Dubrovnika po pitanju provedbe Zakona o zaštiti životinja, to jest izgradnje skloništa za životinje u 2017. godini. Zahvaljujemo na pažnji te se radujemo Vašem odgovoru.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 11. siječnja 2017.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting