21.08.06. Protiv krzna u časopisu Elle

| More

SANOMA MAGAZINI
MAGAZIN ELLE
N/R VLADIMIRA MIRKOVIĆ BLAŽEVIĆ
VLAŠKA 121
10000 ZAGREB
ELLE@SANOMAG-ZAGREB.HR

Poštovana gospođo Mirković Blažević,

pišemo Vam zbog reakcija građana vezano za plaćeni članak u kojem Elle (9/2006) promovira životinjsko krzno kao odjevni predmet.

Iako smo svjesni da se radi o plaćenom oglasu, ogorčeni smo, kao i mnogi građani, zbog Vaše odluke da se preko časopisa Elle promovira odjeća od životinjskoga krzna.

Smatramo da bi Elle trebao više paziti na svoj ugled, kao i biti svjestan velike okrutnosti prema životinjama zbog njihova krzna te ekološke štete koja se time nanosi.

Procjenjuje se da se svake godine ubije između 30 i 50 milijuna životinja zbog njihova krzna. Činčile, lisice, kune zlatice, rakuni i druge životinje na farmama krzna provode svoje kratke živote zatočene u uskim žičanim prljavim kavezima, neprestano kružeći u njima od stresa i dosade. Neke se od njih samoranjavaju ili postaju agresivne prema drugim životinjama u kavezu.

Prije deranja krzna, životinje na farmama ubijaju gušenjem plinom, lomljenjem vratova, strujnim udarima od 240 volti kroz usta i vaginu ili anus, davljenjem, trovanjem strihininom, guranjem usijanih željeznih šipki u njihove anuse. Ponekad su životinje samo omamljene i živima im se odere koža.

To su samo neki od podataka koji bi trebali navesti na nesudjelovanje u promoviranju odjeće načinjene od krzna oderanih životinja. Takav bojkot iz suosjećanja i razuma učinile su već mnoge poznate osobe, robne kuće, agencije i druge institucije, a većina javnosti ne podržava promoviranje i nošenje odjeće od životinjskoga krzna.

Hrvatske vlasti rade na tome da zakonski zabrane uzgoj životinja za krzno, kao što su to već učinile Austrija i Velika Britanija i mnogi se, bez obzira na mogući profit, žele ograditi od sudjelovanja u lancu ovog beskrupuloznog i potpuno nepotrebnog mučenja i ubijanja životinja.

Stoga Vas molimo da se informirate o svim okrutnim detaljima koji prate industriju krzna i da više ne sudjelujete u promoviranju odjeće od krzna, čak i kada to za Vas znači određeni financijski gubitak. Vjerujemo da i sami uviđate kako je tako dobiveni novac krvav i kao takav neće doprinijeti daljnjem razvoju i ugledu Vaše tvrtke.

Uz nadu da ćete razumjeti i reagirati na naš dobronamjeran apel za životinje, lijepo Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting