16.12.04. Benetton: Slijep za patnju životinja

| More

Aktivisti s povezom na očima protestiraju protiv Benettona zbog okrutnosti nad australskim ovcama

PETA želi da prodavač prestane koristiti australsku vunu sve dok se mutilacija i transport živih ovaca ne zaustave

Noseći poveze preko očiju i transparente s natpisom 'Benetton: slijep za patnju životinja', aktivisti udruge Prijatelji životinja, podržavajući veliku svjetsku kampanju PETA-e (People for the Ethical Treatment of Animals), okupit će se ispred Benettonovog dućana u Bogovićevoj 9 u Zagrebu u četvrtak, 16. prosinca 2004. od 11 do 12 sati.

Tom akcijom žele pokazati potencijalnim mušterijama šokantan video, 'Tajna sramota Australije' na nosivom TV uređaju i podijeliti letke kojima protestiraju protiv stravične zloporabe janjadi i ovaca u australskoj industriji vune. Akcija, koja će se održati istodobno s prosvjedom ispred Benettonovog reprezentativnog dućana u New Yorku, započet će intenzivnu međunarodnu kampanju koja treba navesti lanac dućana da prestane prodavati odjevne premete proizvedene od australske vune sve dok se odvratan postupak nazvan 'mulesing' i transport živih ovaca ne ukinu.

'Mulesing' je okrutna mutilacija tijekom koje australski farmeri režu meso sa stražnjica janjadi pomoću škara za vrt i bez anestetika kao jednostavan način sprječavanja napada muha - to je slučaj kad se jaja muha izlegu u crve koji onda jedu ovcu - iako postoje sofisticiranije, humanije metode kontrole muha. Kada kvaliteta njihove vune nije više na najvišoj razini, milijune ovaca šalju na Srednji Istok kroz sve vremenske uvjete na otvorenim brodovima s više razina. Mnoge bolesne i ozlijeđene ovce, tretirane kao teret, jednostavno bace u more ili žive samelju u strojevima za mljevenje. Mnoge ovce koje prežive to iscrpljujuće putovanje budu potpuno svjesne kada im se prereže vrat.

Nakon što je mnogo puta molila australske vlasti da zaustave te zločine, PETA je najavila međunarodni bojkot australske vune sredinom listopada i već je dobila potporu prestižnih dućana Abercrombie & Fitch, New Look i J.Crew.

'Ujedinjene boje Benettona postaju krvavo crvene', kaže koordinator europskih kampanja PETA-e Andrew Butler. 'Ako Benetton želi obrisati krv milijuna ovaca sa svojih ruku, mora odbiti prodavati proizvode napravljene od australske vune.'

PETA moli kupce da bojkotiraju Benetton sve dok ne prisegne da će prestati koristiti australsku vunu i planira bombardirati Benetton s oglasima i prosvjedima diljem svijeta kako bi obavijestila javnost o tvrtkinom podupiranju okrutnosti. Više informacija i spomenuti film 'Tajna sramota Australije' mogu se vidjeti na PETA-inim web stranicama UnitedCrueltyofBenetton.comi www.savethesheep.com, kao i na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr gdje se može vidjeti i foto galerija o vuni, klanju i transportu ovaca.

benetton_zagreb4benetton_zagreb2benetton_zagreb3benetton_zagreb1

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting