01.07.08. Međunarodni prosvjed za zabranu uvoza tuljanovog krzna u EU

| More

Nakon prosvjeda u Ljubljani i Zagrebu, Prijatelji životinja pozivaju u Bruxelles na međunarodni prosvjed za zabranu uvoza tuljanovog krzna u EU

- Pedeset građana Hrvatske pridružit će se prosvjednicima iz čitave Europe kako bi 1. srpnja u Bruxellesu zajedno digli glas za bezuvjetnu zabranu trgovine proizvoda od tuljana u Europskoj uniji

Prosvjed koji će se održati ispred ureda Europske komisije kako bi ih se potaknulo da donesu strogu zabranu organizirali su IFAW, Humane Society International (HSI), GAIA i Eurogroup for Animals, dok dolazak sudionika iz Hrvatske organizira udruga Prijatelji životinja.

Očekuje se da Komisija tijekom ove godine usvoji prijedlog zabrane. Glavni povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas u travnju je izjavio da će uvesti zabranu ako se ne uspiju podastrijeti dokazi da se životinje ubijaju humano.

S obzirom na poznate načine ubijanja i lova predsjednik udruge Prijatelja životinja, Luka Oman, izjavljuje: 'Nikada nije bilo boljeg trenutka za postizanje zabrane trgovine proizvodima od tuljana. Stroga bi zabrana u Europskoj uniji uvelike pridonijela smanjenju lova na tuljane i u konačnici dovela do njegova prestanka. S obzirom da je Hrvatska donijela zabranu uvoza tuljanovog krzna, smatramo vrlo bitnim da i građani Hrvatske sudjeluju u ovom ključnom prosvjedu u sprječavanju ubijanja životinja za krzno.'

Samo tjedni dijele Komisiju od donošenja odluke o zabrani, a ovaj će im prosvjed dočarati što javnost osjeća po tom pitanju. Fotografije i videozapisi koji su 25. travnja poslani medijima diljem Europe pokazali su zašto lov na tuljane ne može biti human. Dokazni materijal pokazao je lovce u Kanadi kako propuštaju tuljane ubijati brzo te ih još žive pomoću kuka bacaju na brodove.

Ova se zabrana odnosi na velik komercijalni izlov tuljana u Kanadi, ali isto tako i na proizvode od tuljana dobivene od lova na tuljane u drugim zemljama kao što su Namibija i Rusija.

Zabranu trgovine proizvodima od tuljana podupire veliki broj europskih parlamentaraca. Prošle je godine 425 zastupnika Europskog parlamenta potpisalo rezoluciju kako bi utjecali na Komisiju da zabrani trgovinu svim proizvodima od tuljana.

Belgija, Nizozemska, Hrvatska, Slovenija, Letonija, SAD i Meksiko već su zabranile trgovinu proizvodima od tuljana, dok Njemačka i Italija to planiraju učiniti.

Ove je godine u Kanadi ubijeno 200.000 beba tuljana. Neke od snimki pokolja te prikazi s održanog prosvjeda u Zagrebu, koje je posebno za udrugu Prijatelji životinja uredila Animal Rights Media iz Nizozemske, mogu se u kratkom filmu vidjeti na www.youtube.com/watch?v=hCIzGDcyeww

Autobus za Bruxelles kreće u ponedjeljak, 30. lipnja u 10 sati, ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. S obzirom da je slobodnih mjesta još vrlo malo, pozivamo zainteresirane građane da pristupnicu ispune što prije.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting