20.01.23. Više od milijun građana zahtijeva zabranu trgovine krznom u EU-u!

| More

Novi šokantan film prikazuje ozlijeđene i bolesne lisice na finskim farmama krzna

- U Hrvatskoj potrebno još 2000 potpisa da bismo prošli prag od 8460 potrebnih potpisa

Finska farma- lisica uzgajana radi krzna [ 382.10 Kb ]

Organizacije za zaštitu životinja Oikeutta eläimille i Humane Society International/Europe izašle su u javnost sa šokantnim snimkama. Prikazuju lisice uzgajane radi krzna u Finskoj s natečenim očima, inficiranim ušima, deformacijama na tijelu te ozlijeđenim i krvavim repovima i šapama. Mogu se vidjeti i pretile, tzv. „čudovišne lisice” s golemim kožnim naborima, koje su nastale selektivnim uzgojem kako bi imale više krzna, ali i bebe lisice koje jedu svoju mrtvu braću i sestre.

Snimka razotkriva veliku patnju životinja u nemilosrdnoj industriji krzna. Takvi prizori prisutni su u zemljama poput Finske, koja se hvali da je gotovo 100 % njezinih farma lisica za krzno certificirala aukcijska kuća za trgovanje krznom SAGA Furs, koja obećava „najvišu razinu dobrobiti životinja”. No snimke užasnih uvjeta u kojima se životinje drže pokazuju da to očekivano nije tako i da je nužna zabrana uzgoja. Krzno lisica podrijetlom iz Finske koriste brendovi kao što su Fendi, Yves Salomon, Woolrich, Ermanno Scervino i Max Mara.

Više od 1,2 milijuna građana EU-a dosad je potpisalo Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna” kojom se poziva Europska komisija da zabrani uzgoj i prodaju krzna u EU-u. Kod nas je potrebno još 2000 potpisa da bi i Hrvatska dospjela na popis zemalja čiji se građani zalažu za Europu bez krzna. Prijatelji životinja mole sve da ostave potpis na www.krvnijemoda.eu što prije jer je svaki glas važan: „I prije nego što je u Hrvatskoj stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, 73,7 % građana izjasnilo se protiv uzgoja. Sada je vrijeme da budemo glasni i za životinje koje pate na okrutnim farmama u Europi!”

Aktivisti finske organizacije Oikeutta eläimille snimali su na šest nasumično odabranih farmi krzna u zapadnoj Finskoj između lipnja i studenoga 2022. Kristo Muurimaa iz te organizacije izjavio je: „Iako većina Finaca želi zabranu držanja životinja radi krzna, naši političari nisu uspjeli stati na kraj toj okrutnosti. Zabrana na razini EU-a pomogla bi životinjama i u drugim zemljama članicama, gdje se pohlepa za novcem cijeni više od dobrobiti životinja.”

Dr. Joanna Swabe, viša direktorica javnih poslova u organizaciji Humane Society International/Europe, dodaje: „Potpuno je neprihvatljivo da milijuni životinja i dalje užasno pate diljem Europe. Većina ljudi ne želi imati ništa sa životinjskim krznom, što dokazuje i golema potpora europskoj građanskoj inicijativi za zabranu uzgoja i trgovine krznom diljem EU-a. 14 država članica EU-a već je zabranilo uzgoj životinja radi krzna. Zapravo, samo mali broj zemalja dopušta nastavak ove prakse, a sada je vrijeme za zabranu na razini cijele EU. Pomozimo svojim potpisom da zauvijek zabilježimo ovu okrutnu trgovinu u povijesne knjige.”

Informacije o davanju potpisa za europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna” nalaze se na www.krvnijemoda.eu.

Činjenice o krznu:

• Svake godine u svijetu ubijaju više od 100 milijuna životinja radi krzna. To znači da samo zbog krzna svake sekunde umiru tri životinje.

• Uzgoj životinja radi krzna zabranjen je u 19 europskih zemalja (njih 14 članice su EU-a) uključujući Nizozemsku, Austriju, Belgiju, Češku, Slovačku, Hrvatsku, Sloveniju, Luksemburg, Maltu, Irsku, Estoniju, Francusku, Italiju i najnovije, od 22. rujna 2022., Latviju.

Političke rasprave o zabrani također su u tijeku u Rumunjskoj, Litvi, Španjolskoj i Poljskoj. Švicarska i Njemačka uvele su tako stroge propise da je uzgoj krznašica zapravo okončan, a Danska, Švedska i Mađarska uvele su mjere koje su obustavile uzgoj određenih vrsta.

• Sve veći broj modnih dizajnera i trgovaca na malo odustaje od okrutnosti prema životinjama. Samo u posljednjih nekoliko godina, Canada Goose, Oscar de la Renta, Valentino, Gucci, Burberry, Versace, Chanel, Prada i drugi poznati brendovi proglasili su politiku bez krzna.

• Trgovina krznom u Finskoj u financijskom je padu: mnoge farme krzna zatvaraju se, a sve više uzgajivača krzna u Europi prelazi na druge izvore prihoda kako bi osigurali svoju budućnost.

Vezane teme

Finska farma- lisica uzgajana radi krzna [ 438.92 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting