16.10.15. Za Europu bez krzna!

| More

Predstavnica udruge Prijatelji životinja u Europskom parlamentu na predstavljanju izvještaja o krznu

- 15. 10., Bruxelles: europarlamentarci i vodeće organizacije govorili o štetnosti i okrutnosti industrije krzna

Predstavnica udruge Prijatelji životinja Viktoria Krčelić prisustvovala je 15. listopada 2015. godine događanju u Europskom parlamentu u Bruxellesu pod nazivom ''Što se krije iza okrutne mode?'', na kojem je predstavljen veliki izvještaj o trgovini krznom u Europi i njezin vrlo štetan utjecaj na životinje i okoliš.

Prijatelji životinja članovi su organizacija Fur Free Alliance (FFA) i Eurogroup for Animals koje su predstavile izvještaj o nordijskoj trgovini krznom, koja se čak oglašava kao industrija s odgovornim poslovanjem. Događaj je predvodila Heidi Hautala, zastupnica finske stranke Zelenih u Europskom parlamentu i članica organizacije European Free Alliance (EFA). Uvodne govore održali su Janusz Wojciechowski, zastupnik Poljske u Europskom parlamentu, Reineke Hameleers, predsjednica organizacije Eurogroup for Animals i Joh Vinding, predsjedatelj FFA-e.

Sam izvještaj predstavile su suautorice Salla Tuomivaara, predsjednica finske organizacije Animalia i Siri Martinsen, veterinarka i predsjednica norveške organizacije NOAH. Uslijedila su izlaganja Sirpe Pietikäinen, zastupnice Finske u Europskom parlamentu i Jeppea Kofoda, danskog europarlamentarca. Fotografkinja Jo-Anne McArthur ilustrirala je rezultate izvještaja prikazom potresnih realističnih fotografija s farma krzna.

Europska industrija krzna, a posebno nordijska industrija krzna, ističe svoje navodno odgovorno poslovanje i prikazuje se kao da je zabrinuta za etiku i dobrobit životinja. Tvrdnje europskih trgovaca krznom da se vode etičkim standardima u velikom su kontrastu sa stvarnošću života životinja na farmama, zbog čega su predmet brojnih kritika stručnjaka i javnosti. Novi izvještaj o trgovini krznom, kroz navođenje znanstvenih istraživanja, zakonske regulative i fotografija, ukazuje na mnoge probleme s dobrobiti životinja u uzgoju krzna te otkriva da se uvjeti na farmama ne razlikuju značajno diljem svijeta.

Zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna jedino je rješenje. U prilog tome idu i ispitivanja javnoga mnijenja koja pokazuju da su građani jasno protiv uzgoja životinja radi krzna, a niz država članica EU-a već je zabranilo uzgoj ili je u postupku zabrane.

Imajući u vidu sramotnu inicijativu ministra Jakovine da se u Hrvatskoj ukine postojeća zakonska zabrana uzgoja životinja radi krzna izuzimanjem činčila iz zabrane, predstavljanje ovog izvještaja posebno je zanimljivo zbog zaključka da industrija krzna u svim državama djeluje na istim principima. Dobrobit životinja u uzgoju životinja radi krzna nemoguće je postići. Stoga Hrvatska treba biti ponosna na svoju postojeću hvalevrijednu zakonsku odredbu i stremiti daljnjem unaprjeđenju zaštite životinja i okoliša.

Izvještaj o krznu [ 142.72 Kb ]Izvještaj o krznu [ 125.20 Kb ]Siri Martinsen-NOAH [ 33.38 Kb ]Jeppe Kofod [ 30.36 Kb ]McArthur [ 128.09 Kb ]J. Wojciechowski [ 21.56 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting