10.06.16. Životinje se ne mogu svesti na vrijednost njihova krzna!

| More

Nizozemsko Ministarstvo ekonomije upućuje dopis hrvatskoj Vladi radi zabrane uzgoja životinja za krzno

- Podrške pristižu i od inozemnih organizacija poput Zaklade Brigitte Bardot i PETA-e

Nizozemsko Ministarstvo ekonomije dalo je jasnu podršku zabrani uzgoja životinja za krzno. U pismu koje je potpisao gospodin Henri Kool, voditelj Mreže opskrbe i dobrobiti životinja, navodi se kako i zašto je u Nizozemskoj došlo do zabrane uzgoja kuna, nakon što je već ranije zabranjen uzgoj činčila i lisica za krzno. Navodi se i da će Stalno predstavništvo Nizozemske pri Europskoj Uniji uputiti dopis prema hrvatskoj Vladi s podrškom zabrani uzgoja životinja radi krzna u Hrvatskoj.

Iz nizozemskog Ministarstva ekonomije navode: ''Uzrokovanje patnje i uzimanje života životinjama zbog neesencijalnih i čak trivijalnih razloga ne može biti moralno opravdano. Ono proturječi javnom moralu Nizozemske.'' Time apeliraju da Hrvatska zaštiti svoju postojeću zakonsku odredbu koja je stupila na snagu još 2007. godine s prijelaznim razdobljem od čak 10 godina.

U Nizozemskoj smatraju da je krzno ''luksuzan proizvod za koji postoje mnoge prihvatljive alternative koje su jednako lijepe, moderne i tople'' te se uzgoj životinja radi deranja njihova krzna doživljava etički neprihvatljivim. Žele jasno argumentirati da za ubijanje životinja za krzno jednostavno više nema opravdanja.

U svojem dopisu iznose da se nizozemsko zakonodavstvo temelji na načelu prepoznavanja unutarnje vrijednosti životinja: ''To važno načelo nalaže da su životinje autonomna bića čija se vrijednost ne može svesti na ekonomsku vrijednost koju predstavljaju ljudima.''

U Hrvatskoj je trenutačno pet puta manje uzgajivača nego za vrijeme donošenja zabrane, a nova službena informacija Ministarstva poljoprivrede pokazuje da ih je još i manje, odnosno da je registrirano samo 20 uzgajivača činčila. Taj podatak ne govori koliko ih je od njih zaista i aktivno. Javni interes, pravna sigurnost te volja građana i u Hrvatskoj trebaju biti ispred privatnih interesa.

Iz dopisa se nadalje iščitava da ''društvo ima jasan interes u zaštiti dobrobiti životinja. Ljudima pogoduje živjeti u društvu u kojemu se neprihvatljiva djela prema životinjama obeshrabruju i smatraju protuzakonitima'' i da ''prema životinjama trebalo bi se odnositi s poštovanjem kao prema bićima s osjećajima, sviješću i integritetom. Prepoznavanje unutarnje vrijednosti životinja u društvu i jamstvo da će ta vrijednost biti u zakonu, smatra se progresivnim korakom u procesu civilizacije.''

Osim hrvatskih veterinarskih organizacija i veterinara pojedinaca, intelektualaca, javnih osoba i više od 100 udruga civilnoga društva, podršku ostanku zabrane uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj poslale su i mnoge inozemne organizacije kao što su: Zaklada Brigitte Bardot, PETA, Intergroup on the Walfare and Conservation of Animals, Fur Free Alliance (FFA), Four Paws, One Voice, Anima Mundi i druge, a njihove podrške mogu se pročitati ovdje.

Životinje se ne mogu svesti na vrijednost njihova krzna! [ 619.19 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting