Deseta obljetnica zagrebačkog skloništa za napuštene životinje

| More

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu postoji od siječnja 2001. godine i ove godine obilježava desetu obljetnicu rada i zbrinjavanja brojnih napuštenih životinja. Sklonište je javna ustanova.

Primamo napuštene pse, a od 2010. godine imamo i prostor za zbrinjavanje ozlijeđenih mačaka te nas još nekoliko mjeseci dijeli od stjecanja ISO certifikata.

Ustroj Skloništa

Zapošljavamo 18 djelatnika:

Napuštene pse i ozlijeđene mačke prevoze naša tri automobila koji su neprekidno na ulicama.

Radno vrijeme Skloništa je 24 sata s dežurstvom, a za posjete radnim danom od 10 do 12 sati i od 14:30 do 16:30 sati ili 15:30 do 17:30 sati ljeti te vikendom i praznikom od 10:00 do 12:00 sati. Udomitelji se primaju i izvan radnog vremena kako bi se udomilo što više pasa.

Jedna od djelatnica javlja se na telefon tijekom cijelog dana, od 7:00 do 19:00 sati. Dvaput tjedno kada u posjet dolaze škole ili kad imamo snimanja pasa za televizijske emisije, u pomoć nam dolazi i djelatnica Info centra za kućne ljubimce, kako bi se na telefon uvijek netko javio.

Svi psi u skloništu cijepe se protiv zaraznih bolesti, kastriraju se i pod stalnom su veterinarskom zaštitom i njegom. Rade se i treninzi i stručna socijalizacija pasa te se psi redovito šeću. Kastriramo i ulične mačke i prikupljamo ranjene.

Uz brojne srednjoškolce koji pohađaju praksu, u suradnji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Skloništa, započet je program edukacije djece vrtićke dobi, koja unatrag godinu dana dolaze u Sklonište i uče o prijateljstvu sa životinjama i pravilnom postupanju s kućnim ljubimcima. Zbog njih, a i drugih koji ovamo dolaze po svoje kućne ljubimce, nastojimo da prostor Skloništa dobije šaren i prijateljski izgled.

Edukaciju na otvorenom u centru grada provodimo preko redovitih akcija pod već poznatom krilaticom 'Udomljavanje je fora', a u suradnji s udrugama za zaštitu životinja. Suradnju, osim s udrugama i institucijama, ostvarujemo i s volonterskim centrima, medijima i građanima. Tiskamo letke, plakate i brošure te nastojimo biti prisutni u svim vrstama medija kroz akcije i izravne dogovore.

U Skloništu se vode jasne računalne i tiskane evidencije o ulasku i udomljavanju životinja te je naš rad transparentan, a Sklonište je u svako doba otvoreno za posjete i provjere nadležnih institucija i pojedinaca. U Skloništu ne eutanaziramo pse (osim ako postoji medicinska indikacija ili ustanovljenost i potvrda agresivnosti, ali i tad uz veterinarsku inspekciju i trenericu pasa).

Prioritet je udomljavanje i Sklonište intenzivno radi na tome. Pritom su nam marketing i edukacija od presudne važnosti jer, što više pasa oglasimo, to ih više udomimo.

Rad Skloništa u 2010. godini

Prošle godine naši hvatači bili su na 1368 intervencija, od čega je najveći broj pasa (796) - vlasnicima je vraćeno 209 pasa i osam je prevezeno za udruge, mačaka (385), vrana (63), zmija (32), sova (24), srna (12), šišmiša (10), kuna (5), konja (2) pa čak i jedna vidra.

U protekloj godini jednom u četiri dana išli smo na intervenciju s policijom (89 intervencija), jednom u devet dana išli smo na intervenciju s veterinarskom inspekcijom (43 intervencije), a barem jednom dnevno komuniciramo s centrom 112.

2010. godine u Sklonište su primljena 572 psa i udomljeno ih je 551. Kastrirano je 228 mačaka, primljeno na liječenje 169 mačaka i udomljeno njih 59. Izvršena su 742 nadzora udomljenja.

2010. godine kroz Sklonište je prošlo 650 djece vrtićke dobi te osnovnoškolci i srednjoškolci.

dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting