30.05.17. Spašene činčile kod svojih udomitelja!

| More

Nakon ovogodišnjeg stupanja na snagu zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna

- Nakon udomljenja, uz dirljive fotografije i video, stižu i priče iz domova diljem Hrvatske

45 činčila, kojih su se bivši uzgajivači odrekli nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna i ustupili ih na udomljavanje udrugama Prijatelji životinja i Mrkvica, brzo se prilagodilo novim životnim uvjetima. Neke od njih, stare čak osam godina, prvi put u životu uživaju u većem životnom prostoru, u druženju s drugom činčilom, igračkama i poslasticama kojima ih udomitelji časte, a počele su uživati i u svojim svakodnevnim šetnjama po stanu.

Jedna od udomiteljica, Lovorka Gotal Dmitrović, podijelila je svoju priču: „Prije odlaska po činčile, kao prava štreberica, pročitala sam svu dostupnu literaturu i krenula u nabavu sve opreme koja je, osim kaveza, uključivala cijev-ljuljačku (služi za igru jer su činčile izuzetno društvene životinje), kadicu s pijeskom (činčile su jako čiste i obožavaju čistiti svoju dlaku u pijesku) i puno puno sijena, svakojake hrane i grančica od jabukova stabla. Ne možete zamisliti moj šok kada sam došla i vidjela u kakvim su uvjetima živjele te jadnice. Dakle, ‘moj’ kavez je otprilike kao 18 njihovih dosadašnjih kaveza. One su doslovno živjele u metalnoj kutiji za cipele!”

Lijepe vijesti ne prestaju stizati ni nakon mjesec dana što su ih činčile provele u svojemu domu: „Jako se vole stisnuti jedna uz drugu, no kako jako vole društvo, počele su istraživati i svijet izvan kaveza. Naravno da su u ovih mjesec dana postale totalno mazaste i pitome. Maza je mirna i najviše voli krevet. Capica sve istražuje, a zbog svoje znatiželje brže sklapa nova prijateljstva pa se tako redovito njuši s macama. Ovo su zaista predivna, društvena bića i svaki dan me nasmiju. Gledajući njihove oči kada ‘razgovaramo’ sjetim se izreke: ‘Možda spašavanjem jednoga bića ne možeš promijeniti svijet, ali promijenio si svijet tog bića.’ Sad smo velika, sretna obitelj i do kraja života bit ćemo svi zajedno zahvalni Prijateljima životinja na njihovoj borbi.”

Jednako je lijepa sudbina dočekala i ostale spašene činčile, a kao krunu predivne priče o njihovu spašavanju Prijatelji životinja pripremili su i video koji se može vidjeti na www.youtube.com/afcroatia. Na snimci se vide tople scene udomljavanja i čuje se glasanje ovih nježnih i inteligentnih životinja. Oprez, video je prepun preslatkih scena!

Prema volji većine građana u Hrvatskoj, životinje više ne trpe u uzgoju radi krzna. Protiv te grozne prakse, uz koju su neizostavni i silovanje, lomljenje vratova ili gušenje nedužnih životinja, uzbunili su se i građani susjednih država, pa je tako zabrana uzgoja donesena i u Sloveniji, Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prijatelji životinja pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje te podsjećaju da udruga Mrkvica, koja je pomogla pri udomljavanja činčila, skrbi za mnogo napuštenih kunića koji čekaju svoj novi dom.

Fotografije sretno udomljenih činčila u domovima

Dojmovi udomitelja činčila

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting