Bolesne životinje u hrvatskim klaonicama

| More

U članku objavljenom 9. veljače 2019. na internetskom portalu Večernjeg lista (autorica: Jolanda Rak Šajn), Gordan Jerbić, glavni veterinarski inspektor Ministarstva poljoprivrede, tvrdeći da Hrvatska nije uvezla spornu govedinu” iz Poljske otkrio je i kakav je odnos prema životinjama koje se uzgajaju u Hrvatskoj radi mesa:

Samo u jednoj akciji u Dalmaciji lani su u kontroli objekata za klanje i preradu mesa izrečene zabrane rada za dva objekta, dvije kaznene prijave, zabrana proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravaka u jednom objektu, podignuto osam optužnih prijedloga te ukupno neškodljivo uklonjeno 1225,83 kg mesa i mesnih pripravaka te lešina eutanaziranih odojaka i janjadi.

...

– U objektima za klanje goveda kontrole se obavljaju prije i poslije klanja. Životinje koje pokazuju kliničke znakove sustavnih bolesti ili iscrpljenosti i mršavosti, ne smiju se klati u svrhu prehrane ljudi. Takve se životinje moraju odvojeno usmrtiti pod uvjetima koji sprečavaju kontaminaciju drugih životinja ili trupova te se moraju proglasiti neprikladnim za prehranu ljudi – kaže Jerbić.

Teško mu je sa snimaka iz Poljske reći što se ondje događalo s kravama koje vuku za noge i rogove jer ne mogu stajati na nogama. No i u nas, objašnjava, ima slučajeva da neke krave koje se dopremaju u klaonicu ne mogu stajati i mora ih se vući. Islužene krave muzare, naime, zbog veće proizvodnje mlijeka obolijevaju od jedne metaboličke bolesti zbog koje legnu i ne mogu se više kretati. Takve se životinje moraju zaklati u posebnim uvjetima, odvojeno od zdravih životinja i pod jačim veterinarskim nadzorom nego inače.

Postoji čak mogućnost da se određeni dijelovi trupa zbog ležanja i dekubitusa i odstrane, ali to ne znači da ostatak mesa nije zdrav i pogodan za ljudsku prehranu, što se utvrđuje dodatnom provjerama i analizama. Ako nije, meso se mora neškodljivo ukloniti, u suprotnom obično ide u preradu – ističe Jerbić.

...

... još dosta toga završava u sivoj zoni, barem 15 – 20 % zaklanih pilića ili 10-ak milijuna komada koji se ne evidentiraju u klaonicama.

Po statistici koja govori o oko 600 000 ovaca i toliko očekivane janjadi na klanju godišnje, ispada kako ih se jedva 30 % legalno zakolje u klaonicama

Objavljeno: veljača 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting