Argumenti protiv uzgoja pasa

| More

Zašto su mnogi toliko protiv uzgajivača pasa i uzgajališta štenaca?

Jednostavno – uzgajanje životinja ubija životinje. Svaki puta kada uzgajivač donese na svijet novog štenca, pas koji čuči u skloništu gubi priliku pronalaska doma ispunjenog ljubavlju.

Tko je uzgajivač pasa?

Bilo koji čovjek koji koristi pse za razmnožavanje kako bi na tome zaradio je uzgajivač. To može biti mali „garažni“ posao, dok u drugu ruku to mogu biti prljava uzgajališta industrijske veličine. Nevezano za veličinu, svaki uzgajivač je odgovoran za pogoršavanje krize prenapučenosti pasa.
U vrijeme ekstremne prenapučenosti kućnih ljubimaca, uzgajanje pasa je uvijek neodgovorno i okrutno. Uzgajivači pasa tretiraju pojedinačna živa bića kao robu kojom genetski manipuliraju zbog zarade. U ovoj industriji, mnogo pasa se drži u sanducima i kavezima, gdje žive sami, nikad ne osjećajući ljubav tople obitelji.

Kako uzgajivači pasa pogoršavaju krizu prenapučenosti?

Nema opravdanja za donošenje više štenaca na svijet. Milijuni životinja završi bez doma svake godine. Svaki put kada je pas uzgojen, drugi psi gube priliku za dobrim životom.
Malo uzgajivača zahtjeva da se štenci koje prodaju steriliziraju i kastriraju, tako da ti štenci uskoro mogu imati svoja legla, dodatno pogoršavajući krizu prenapučenosti. Samo jedna ženka sposobna za reprodukciju i njeni potomci mogu proizvesti 67 tisuća štenaca u roku od šest godina.
Uzgajivači ne gledaju na pse kao na individue sa osobnostima i posebnim potrebama – vide samo novac ili svoju razonodu. Kada naiđu prolazni trendovi oko pojedinih pasmina, kao na primjer ludilo oko haskija uzrokovano HBO-ovom serijom Game of Thrones, uzgajivači pasa selektiraju određene pse kako bi zadovoljili najnoviju potražnju. Trgovanje kućnim ljubimcima potiče javnost da radije gleda životinje kao nešto što se kupuje poput modnih dodataka te kućnih ukrasa, nego kao bića s osjećajima koja zaslužuju ljubav, poštovanje i doživotnu privrženost. Ljubav se ne kupuje kao ni živa bića.
Mnogo neželjenih životinja – koje su napuštene, ali nikada ne dospiju u sklonište – trpe i umiru nakon što ih pokupi automobil, napadne neka druga životinja, podlegnu bolestima ili drugim uvjetima ili podnose užasne sudbina.

Jesu li uzgajanje pasa uvijek loše?

Kada milijuni pasa moraju umrijeti svake godine jer ih nitko ne želi udomiti, uzgajanje pasa je neetično. Umjesto toga, skrbnici bi trebali svoje ljubimce sterilizirati i kastrirati.
Industrija uzgajanja pasa uključuje uzgajališta štenaca – paklena postrojenja masovnog uzgoja u kojima su psi tretirani poput strojeva koji stvaraju štence te im nikad nije pružena nikakva ljubav i pažnja ili uopće prilika da protegnu noge.
U brojnim istragama, otkrilo se da uzgajivači u uzgajalištima koji drže pse zatvorenima u prljavim kavezima koji su jedva nešto veći od njihovih tijela, što prouzrokuje ekstremnu patnju i tegobe. Držani u skučenim drvenim kolibama sa žičanim podnicama ili vezani lancima za drvo sa malo zaklona od vanjskih uvjeta, pate od bolesti i ozljeda. Psima koji dolaze iz ovih užasnih jedinica često nije pružena dovoljna veterinarska zaštita i socijalizacija. Zamislite da ste prisiljeni živjeti u svojem izmetu, sa ranama ispunjenim gnojem, bolnim infekcijama ušiju i smrtonosnim parazitima. Ovo je realnost života štenaca u uzgajalištima.
Uzgajatelji u uzgajalištima tjeraju pse da se razmnožavaju neprestano dok im se tijela ne istroše od konstantnog stanja trudnoće u takvim teškim uvjetima. Tada uzgajivačima ženke postaju bezvrijedne i često su odvedene u skloništa, prodane na aukciji ili čak ubijene.

Prodaju li stvarno uzgajališta i bolesne pse?

Genetski nedostaci su rašireni u bilo kojem slučaja uzgajanja. Ovo može uključivati fizičke probleme koji zahtijevaju skupe veterinarske tretmane isto kao i poremećaje osobnosti koji često frustriraju ljude koji kupuju takve pse te kao posljedica psi bivaju napušteni.
Bezobzirno uzgajanje i zanesenost za čistim krvnim vezama vodi do parenja životinja u bliskom srodstvu. To uzrokuje bolne i po život opasne nedostatke kod „čistokrvnih“ pasa što uključuje bolnu displaziju kuka, sljepoću, gluhoću, srčane mane, probleme s kožom i epilepsiju. Psima nije bitno zadovoljava li njihov fizički izgled sudačke standarde, ali upravo zbog toga pate od posljedica genetske manipulacije.

Koja je razlika između kupnje psa od uzgajatelja i udomljavanja iz skloništa?

Svako socijalno osviješteno sklonište će osigurati da psi budu cijepljeni svim preporučenim cjepivima, da su sterilizirani i kastrirani te da su dovoljno socijalizirani kako bi mogli postati dio tople obitelji. Oni temeljito provjeravaju obitelji kako bi bili što sigurniji da je potencijalni udomitelj spreman za doživotnu privrženost životinji.

Što ako želim specifičnu pasminu?

Ako ste odlučni u tome da želite imati psa određene pasmine, postoji ih mnogo koji čekaju da budu udomljeni – svaki četvrti pas u skloništu je „čistokrvni“. Uz to postoje grupe koje traže domove za svaku pasminu. Pored toga, dovoljno je posjetiti sklonište, želja za specifičnom pasminom brzo nestane kada se uspostavi kontakt sa živim bićima koja čekaju svoj dom. Pored toga, nema razloga da svoju želju ostvarimo pod svaku cijenu. Ako svi prestanu kupovati štence ne bi više postojalo tržište za njihovu masovnu proizvodnju, uzgajališta štenaca bi se ugasila i mnogo manje pasa bi patilo.

Zašto su mali uzgajivači loši?

Uzgajivač amater je jednako neetičan kao i svaki uzgajivač u uzgajalištu, ali na nižoj razini. Iskorištavanje sposobnosti razmnožavanja pojedinačnih živih bića kako bi se zaradio brzi novac ili se razonodilo nije samo jezivo, nego i pridodaje krizi prenapučenosti isto kao i uzgajališta.
I baš kao i uzgajališta, uzgajatelji amateri mogu jednako uzgajati pse sa zdravstvenim problemima, koji se genetski nasljeđuju te prouzrokuju patnju legla za leglom. Ovaj tip uzgajivača isto tako može srezati troškove ne pružajući odgovarajuću veterinarsku njegu. Sve od parazita do bolesti kostiju te do smrtonosnog parvovirusa može vrlo lako biti previđeno od malih uzgajivača. Čak i kada pružaju psima zadovoljavajuću skrb i dalje se radi o iskorištavanju životinja.

Je li loše dopustiti razmnožavanje psa o kojemu skrbite?

Neodgovorno je donositi još pasa na svijet kada su milijuni stradavaju zato što ih nitko ne želi. Psi i mačke mogu živjeti dulje i zdravije živote ako su kastrirani.
Kod skrbnika se može javiti osjećaj da bi njihov pas trebao iskusiti majčinstvo, ali imati potomke nije značajno za njihov ispunjen život. I ako su namjere udomitelja vjerojatno dobre, ne postoji način na koji bi se znalo što će se kasnije dogoditi sa štencima kada su udomljeni.

Skraćuje li uzgajanje život psu?

Trudnoća i rođenje uz sebe veže nerazdvojive rizike za majku i fetus. Kastracija uklanja stres i neugodu koju ženke osjećaju, uklanja rizik od raka maternice i uvelike umanjuje rizik od karcinoma dojke. Kastriranje mužjaka smanjit će vjerojatnost lutanja i borbe, sprječava rak testisa i smanjuje rizik od raka prostate.

Kako se može pomoći?

Nikad ne kupujte životinje iz uzgajališta, od uzgajivača ili trgovine. Ako imate vremena, novca i strpljenja brinuti se na pravi način i doživotno o nekoj životinji udomite psa ili mačku. Razmislite i o udomljavanju dva ljubimca, tako da si mogu praviti društvo dok vas nema doma. I u svakom slučaju ih kastrirajte.

Prevedeno i prilagođeno 18.2.2020. sa: https://www.peta.org/features/are-dog-breeders-bad/

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting