Da barem možemo Ringu vratiti izgubljeno vrijeme i pažnju

| More

Nije važno koliko vidljivih i nevidljivih ožiljaka nosimo sa sobom kroz život, niti hodamo li pritom na dvije ili na četiri noge. Nije važno ni koliko nas je to boljelo, koliko su nas drugi povrijedili bez imalo grižnje savjesti ni koliko je vremena unedogled izgubljeno. Najvažnije je da je ono loše zauvijek ostalo u prošlosti i iza nas, iako se, doduše, još ponekad prisjetimo tih starih trauma, ali dođu i nestanu poput bljeskova svjetlosti jer je naše i danas i sutra ispunjeno samo pozitivnim vibracijama, s pregršt bezuvjetne ljubavi, brige, uvažavanja i pažnje. Ne bi trebalo biti važno ni jesmo li na tom životnom putu pas, čovjek, ptica, lisica ili magarac jer svi smo mi bića i svi imamo osjećaje, sve nas jednako boli i svi imamo jednako pravo na život. Dostojanstven život ispunjen samo pozitivnom energijom, bez ikakvih razlika. Tako bi barem trebalo biti u nekom idealnom svijetu gdje svako biće ima jednako pravo na uistinu dostojanstveno življenje, lišeno omalovažavanja i bilo kojeg oblika okrutnosti. Istinskim prijateljima životinja, koji su pritom i vegani, budući da jedino takav životni stav i svjetonazor mogu značiti pravo prijateljstvo i suživot sa životinjama, takvo poimanje prema drugim bićima se podrazumijeva. No, nažalost, živimo u svijetu gdje jedna vrsta još uvijek misli da je superiorna naspram svih drugih vrsta, posebno životinjskih, i uvijek traži nove, još okrutnije načine da dokaže tu svoju, samo prividnu superiornost.

Ono što je nekim bezosjećajnim i bezobzirnim ljudima samo trash i smetnja nekome je radost i blagoslov jer iživljavati se na slabijim bićima, koja se ne mogu izboriti sama za sebe niti pustiti svoj glas, i smatrati ih doslovce smećem te ih tako i tretirati, barbarski je čin lišen svake ljudskosti i čovječnosti, koji je trebao ostati u nekim davno minulim vremenima, a ne da se još uvijek provlači kroz 21.stoljeće. Bezbroj je takvih primjera svugdje oko nas. No mi, ljubitelji životinja i borci za njihova prava, trebamo biti ti koji će mijenjati svijet oko nas, udahnuti mu nove vrijednosti i pokazati drugima primjere istinskog suživota i humanog ophođenja prema životinjama. Jer, u svakom biću trebamo vidjeti jedinstvenost, vrijednost i osobnost.

Ispričat ćemo vam priču o našem prijatelju Ringu. Njegovi su karizma i osobnost zarazni i odmah vam se uvuče pod kožu. Iako ima toliko puno vanjskih i unutarnjih ožiljaka i samo naizgled čini se nesavršen, on je čista ljubav i obilje savršenosti.

Ako posjetite prostore udruge Prijatelji životinja u Jurišićevoj i ako mislite da će vas na ulazu možda dočekati Luka, Lorena ili Emanuela, varate se. Dočekat će vas Ringo, samo naizgled mali pas, a zapravo biće velikog srca i osobnosti, koje se voli zaštitnički postaviti prema njemu dragim ljudima koji ga bezuvjetno vole i koji su mu napokon omogućili sretan i dostojanstven život kojega je godinama bio lišen.

Ringo je šarmantni starčić kojega je pronašao čakovečki azil Prijatelji, a njegove sijede vlasi još ga više čine dražesnim. Udomljen je u jesen 2020. kada je već imao, prema procjeni, oko 13 do 14 godina. U skloništu nije proveo puno vremena, možda neka dva mjeseca, jer je toliko plakao da ga je voditeljica azila Aleksandra uzela k sebi doma na neko vrijeme, budući da se nikako nije mogao prilagoditi životu u skloništu. Ima samo jedno zdravo oko; ne znamo što mu se dogodilo, takvog su ga našli na ulici djelatnici skloništa. Bio je sav pun buha, rijetke dlake jer se stalno grizao i češao, i nije dobro izgledao. Vjerojatno je dugo boravio na lancu jer još uvijek ima ožiljke od lanca na vratu”, priča Lorena Herceg iz Prijatelja životinja, koja je Ringova skrbnica.

Ringo je sada beskrajno pažen i razmažen: živi u stanu, ima svoj krevet, iako spava gdjegod poželi, ide gdjegod idu njegove skrbnice jer ima tešku separacijsku anksioznost, glasa se kao tuljan, a ne kao pas. Time zapravo samo još više osvaja srca jer u svemu je poseban i baš ima izraženu osobnost.

Naravno, kao i svaki drugi pas, jako voli žicati hranu, no Ringova najveća delikatesa je stari kruh s ulice. Voli se valjati po krevetu i voli se nositi doslovce kao beba, stalno žica da ga se uzme u naručje. Zanimljivo je da ne voli igračke, loptice i slično, i uopće ne zna što bi s tim radio jer se vjerojatno nitko nije njime bavio i igrao pa uopće ne razumije koncept igre, ali se voli družiti s drugim psima i jako je sretan kada ide u pseći park. Nije agresivan, ali je dosta nepovjerljiv prema muškarcima, osobito ako nose neki štap ili veliki predmet, onda laje na njih. Očito je imao kojekakva iskustva. U svakom slučaju, sada je sretni mali pas, redovito hvata zrake sunca na balkonu i voli se sunčati, otkriva nam Lorena.

I svaki put kada pogledamo Ringa, naravno, kao prijatelji životinja i kao ljudska bića, osjećamo se loše jer ne možemo nikako shvatiti da među pripadnicima iste vrste postoje oni koji mogu toliko napakostiti životinjama. Žao nam je i što ga nismo uspjeli ranije pronaći, skratiti mu njegove dugogodišnje patnje i strahove, a on je u naše živote ušao tek u svojoj poodmakloj starosti. Čak i to kratko vrijeme s njim je nevjerojatno, a ne možemo niti zamisliti koliko bi bilo lijepo da smo s njim mogli provesti svih tih njegovih dugih 14 godina i pružiti mu predivan život. Da mu barem možemo vratiti sve ono izgubljeno vrijeme, ljubav i pažnju.

Osim što se redovito pojavljuje u FB-postovima Prijatelja životinja, Ringo već ima i iskustvo ispred TV-kamera pa je jednom gostovao s Lukom u HRT-ovoj emisiji Kod nas doma u ožujku 2021. kada je objavljena kampanja Zabranimo lanac. Ne moramo vam posebno naglasiti da je to gostovanje odlično odradio. Nedavno se fotkao i sa svim ostalim članovima Prijatelja životinja kada nas je posjetila Heather Mills, veganka i velika aktivistica za prava životinja.

No Ringo je, nažalost, tek jedan od brojnih pasa koji je imao tužnu prošlost. Još uvijek svugdje oko nas ima na tisuće pasa s Ringovom sudbinom pa su stoga i dvije važne aktualne kampanje Prijatelja životinja usmjerene na zabranu držanja pasa na lancu, kao i skretanje pozornosti na to bi napuštanje životinja trebalo biti tretirano kao kazneno, a ne samo kao prekršajno djelo. Još uvijek skupljamo potpise putem peticije za obje navedene kampanje i vjerujemo da ćete kao istinski prijatelji životinja i vi dati svoj potpis u tim kampanjama. Za kampanju Zabranimo držanje pasa na lancu dosad je prikupljeno oko 60 500 potpisa, a za kampanju Napuštanje životinja je kazneno djelo oko 15 700 potpisa.

Ne možemo voljeti životinje i biti im prijatelji ako okrećemo glavu od svega toga. Ne bismo trebali činiti drugima ono što ne bismo nipošto htjeli da bilo tko drugi čini nama. Ta bića ću predivna i imaju pravo na dostojanstven život jednako kao i ljudi i sve druge životinjske vrste, i zato budimo oni koji će ovaj svijet mijenjati nabolje s bezbroj svakodnevnih primjera.

Napisala: Renata Debeljak

Objavljeno: listopad 2022.

Ringo_foto_Ante Gudelj [ 110.98 Kb ]

Vezane teme

Ringo se sunča [ 711.90 Kb ]Ringo u uredu [ 914.94 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting