S kućnim životinjama u javni prijevoz!

| More

Okrunivši zajedničku suradnju, Grad Zagreb je usvojio prijedlog udruge Prijatelji životinja i donio odredbu da i kućne životinje mogu putovati javnim gradskim prijevozom u pratnji skrbnika.

Nakon stroge odluke koja je bila aktivna godinama, 27. rujna 2013. godine donesena je nova, hvalevrijedna odredba u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, II.5. OBVEZE PUTNIKA, koja glasi:

Članak 33.

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca (pas visine grebena do 30 cm, mačke i pitome male životinje) u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama.

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca. Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje.

Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima.

Članak 34.

Putnik iz članka 33. ove odluke dužan je:

Ovakva odluka pokazala je da se ipak osluškuju potrebe građana, što daje nadu da slijedi još puno kvalitetnih odluka koje će olakšati život kućnih životinja i njihovih skrbnika u Republici Hrvatskoj.

Nakon ovdje polučenog rezultata, Prijatelji životinja kreću u suradnju s ostalim gradovima, vjerujući da će i oni uvidjeti da su ovakve promjene nužne.

I vi možete pisati svojim gradskim i općinskim upravama da se povedu primjerom grada Zagreba i što prije donesu odredbe koje će dopustiti i pravilno regulirati prijevoz kućnih životinja s njihovim skrbnicima.

Vezane teme

Njegov čitav svijet [ 316.51 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting