Zakonska osnova za propisivanje obavezne trajne sterilizacije

| More

Zakon o zaštiti životinja još je 2006. godine propisao da „vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom”. Novi Zakon o zaštiti životinja iz listopada 2017., uz ovu odredbu, omogućio je gradovima i općinama i da konkretno odrede način kontrole razmnožavanja propisujući: ‘’Jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.’’ (čl. 62.)

Ova odredba uvrštena je u Zakon o zaštiti životinja s ciljem rješavanja problema napuštenih životinja. Primjenjuje se na životinje koje imaju skrbnike. Zakonom o zaštiti životinja propisana je obavezna trajna sterilizacija svih životinja koje završe u skloništu (članak 64. stavak 2., točka 4.); stoga je jasno da se obaveza trajne sterilizacije koju propisuju jedinice lokalne samouprave odnosi na skrbničke pse i mačke.

Članak 62. se nalazi u dijelu Zakona pod nazivom DIO DEVETI, ZAŠTITA NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH ŽIVOTINJA, Jedinice lokalne samouprave jer se upravo mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja daje zbog sprečavanja uzroka pojave napuštanja životinja, a tiče se lokalnih zajednica.

Kao što je mikročipiranje propisani način zakonske obaveze označavanja psa tako je i propisivanje trajne sterilizacije propisani način zakonske obaveze kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Zakon o zaštiti životinja ne propisuje uvjete koje bi gradovi i općine trebali zadovoljiti prije propisivanja obavezne trajne sterilizacije.

Iz svega navedenoga jasno proizlazi da ne samo da je propisivanje obavezne trajne sterilizacije od strane gradova i općina potpuno u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja nego je logično i poželjno s obzirom na to da se upravo gradskim i općinskim odlukama propisuju uvjeti i načini držanja kućnih ljubimaca.

Izv. prof. dr. sc. Boris Bakota, pravnik i sveučilišni profesor, o zakonitosti propisivanja obavezne sterilizacije

Objavljeno: ožujak 2018.

Vezane teme

Rijeka, Udruga Vis Vitalis: Ostavljeno sedmero mačića. Dehidrirani, izgladnjeli i s teškim infekcijama očiju. Samo dvoje je preživjelo. Slijepi su. [ 95.17 Kb ]Našice, Udruga Farmica, prosinac 2017. (Badnjak): Pronađeni u otvorenoj kutiji u kanalu. Ledeni. U agoniji. Nakon dva sata grijanja pod lampama i sve moguće pomoći, sedam ih je ostalo živih, a dvoje je umrlo. [ 95.40 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting