25.04.18. Velika akcija kastracije pasa u romskim naseljima

| More

Ministarstvo poljoprivrede u svibnju kreće s pomaganjem psima u Međimurskoj županiji

- Akcija Ministarstva poljoprivrede u suradnji sa skloništem, udrugama, općinama, gradovima, županijom i romskim stanovništvom

Na inicijativu udruga za zaštitu životinja, nakon dugogodišnjeg ukazivanja na problem velikoga broja napuštenih pasa, Ministarstvo poljoprivrede u svibnju kreće s hvalevrijednom akcijom pomoći psima u Međimurskoj županiji, a moguć je nastavak i u Varaždinskoj i drugim županijama.

U romskim naseljima Međimurske županije trenutačno živi više od 3000 pasa koji hitno trebaju pomoć, prvenstveno u obliku kastracije. Akcijom se planira kastracija svih pasa kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja. Cilj je što manje pasa vratiti u romska naselja, odnosno što više ih udomiti.

Situacija je zaista alarmantna i psi su u lošem stanju. Sklonište u Čakovcu prepuno je pasa koji dolaze bolesni, a te nesretne životinje dolaze od onih pojedinaca koji ne kastriraju životinje o kojima skrbe, već njihovo neželjeno potomstvo iz godine u godinu bacaju u šumu, pred sklonište ili pred romska naselja. Stoga je ova hvalevrijedna akcija Ministarstva dočekana s oduševljenjem. Akcija će spasiti mnoge pse i dugoročno spriječiti patnju drugih pasa, a pomoći će i romskom stanovništvu koje brine kako može o životinjama koje su napustili neodgovorni skrbnici.

Golem broj napuštenih pasa nastao je kao posljedica napuštanja skrbničkih pasa, zbog čega je nužno zaustaviti napuštanje novih pasa tamo odakle oni dolaze, dakle od onih skrbnika koji ne vode brigu o kontroli razmnožavanja svojih kućnih ljubimaca. Upravo takvi skrbnici uzrokovali su problem s više od 3000 pasa ostavljajući štence i odrasle pse na ulazu u romska naselja Međimurske županije.

Grad Čakovec prvi je grad koji je proglasio trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja i slijede ga i drugi gradovi i općine jer je to učinkovit način za rješavanje uzroka problema i zaustavljanje svakodnevne nepregledne patnje životinja. Usto, provedbom Zakonom propisane kontrole obaveznog mikročipiranja pasa Čakovec se pridružio mnogim lokalnim zajednicama koje su odlučile stati na kraj izdvajanju financijskih sredstava zbog neodgovornosti građana.

Ministarstvo poljoprivrede financirat će kastracije svih pasa, no s obzirom na velik broj pasa koji se trebaju kastrirati u kratkom vremenu, sva moguća pomoć je dobrodošla. Pomoć je potrebna u veterinarima, volonterima, hrani, lijekovima, proširenju kapaciteta skloništa, financijskoj podršci, a najviše u oglašavanju i udomljavanju životinja. Vremena je jako malo jer ova velika akcija treba započeti u svibnju i završiti čim prije.

Udruga Prijatelji životinja i gotovo 30 udruga članica Mreže za zaštitu životinja pokrenuli su projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju” kojim kroz potresne jumbo plakate, fotografije i videogalerije na dojmljiv način šire svijest o nužnosti trajne sterilizacije. Pozivaju građane da doniraju odjeću i obuću za djecu svih uzrasta, školski pribor i igračke koje će darovati stanovnicima romskih naselja u kojima će se provoditi akcije kastracije pasa.

Letak za obavijest o kastraciji [ 616.94 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting