25.07.23. Prvi koraci Dubrovnika prema registriranom skloništu za životinje

| More

Prijatelji životinja pohvaljuju zbrinjavanje napuštenih životinja sukladno zakonskim propisima nakon više od 20 godina

- Na www.adopt-zarkovica.eu nalaze se fotografije i informacije o psima na Žarkovici koji hitno trebaju dom

Adopt Zarkovica dogs [ 236.43 Kb ]

Svi se još sjećaju kada su prošloga ljeta Udruga Pobjede, sklonište Prijatelji iz Čakovca i udruga Prijatelji životinja pokrenuli projekt Adopt Žarkovica Dogs kako bi se zbrinulo više od 260 pasa iz neregistriranog azila na Žarkovici. Poslije dva desetljeća patnje pasa na brdu iznad Dubrovnika, po svim vremenskim nepogodama i bez uvjeta za držanje i skrb o njima, u sljedećim mjesecima velik broj pasa, a među njima najprije oni bolesni i ozlijeđeni, otišli su na skrb udruga i u privremene i trajne smještaje. Nakon punih godinu dana otkako je vođenje projekta preuzela dugogodišnja volonterka Ana Ivelja, ovaj mjesec vijećnici grada Dubrovnika podržali su njezino imenovanje za privremenu ravnateljicu Javne ustanove Sklonište za nezbrinute životinje na Grabovici.

„Nakon početka radova na budućem azilu, uslijedilo je i osnivanje javne ustanove, što zapravo znači da smo pred samim pragom prvog registriranog skloništa za napuštene životinje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji! Poslije završetka radova slijedit će registracija skloništa i početak rada”, najavljuje Ivelja.

Dodaje da će sklonište biti utočište za životinje napuštene u gradu Dubrovniku, ali i u svim općinama koje će s njima surađivati: „Osim skrbi za napuštene životinje u skloništu, kontinuirano ćemo provoditi akcije kastracija slobodnoživućih mačaka kojih u našem kraju ima zaista dosta. Planiramo razne edukacije kako bismo naše sugrađane upoznali s temama poput odgovornog skrbništva, važnosti kastracije, prevencije zaraznih bolesti i slično. Kao ustanova, zalagat ćemo se za provođenje Zakona o zaštiti životinja na lokalnoj razini, a posebno ćemo se zauzimati za pravno sankcioniranje svih kršitelja zakona, pogotovo zlostavljača. Nadamo se bliskoj suradnji s veterinarskom inspekcijom, koja je ujedno i preduvjet za konkretno provođenje zakona. Pred nama je dug put, ali znamo da je budućnost svjetla.”

Prije godinu dana, volonteri osječke Udruge Pobjede popisali su sve pse koje su zatekli na Žarkovici. Podaci o njima i fotografije dostupni su na www.adopt-zarkovica.eu na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. „Sa Žarkovice je u proteklih godinu dana u svoj zauvijek dom otišlo 160 pasa. U skloništima u Hrvatskoj nalaze se 23 psa, dok ih isto toliko živi u utočištu Dioz u Poljskoj. Na Žarkovici se trenutačno nalazi 35 pasa koji traže dom, a približno isto toliko nalazi se u privremenim domovima i na skrbi udruga koje su ih preuzele i omogućile im da iskuse što to znači imati dom, makar i privremeni”, navodi Ana Ivelja i poziva sve koji imaju uvjete da udome nekog od pasa sa Žarkovice.

„Pohvalno je što je Dubrovnik konačno krenuo rješavati problem zbrinjavanja napuštenih životinja sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Nakon 20 godina neadekvatne brige i nepostojanja legalnog skloništa za odbačene i neželjene životinje, očekujemo da će registrirano sklonište, s infrastrukturom i dovoljnim brojem zaposlenih prema Pravilniku, biti pozitivan primjer i ostalim jedinicama lokalne samouprave. Očekujemo i da Grad ne štedi, već da uloži dovoljno sredstava kako bi sklonište bilo na ponos građana Dubrovnika, a skrb o psima i udomljavanje bez zamjerki”, istaknuo je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Pojasnio je da, osim osnivanja skloništa, Grad Dubrovnik treba provesti zakonom propisanu kontrolu mikročipiranja pasa i obići sva kućanstva, a potom vršiti redovite naknadne kontrole. Također, treba financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka te educirati građane, koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje, o njihovim zakonskim obavezama. Izvršenje svih zakonskih obaveza očekuje se i od ostalih lokalnih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije.

Svi koji žele pomoći psima sa Žarkovice privremenim smještajem ili udomljavanjem te širenjem njihovih fotografija i priča mogu saznati više o njima na web-straniciwww.adopt-zarkovica.eu, kao i stranici na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. O važnosti udomljavanja umjesto kupnje životinja, čime se doslovno spašavaju životi, više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Adopt Zarkovica dogs [ 233.82 Kb ]

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting