13.07.21. Psi mogu umrijeti od pregrijavanja

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na nužnost zaštite životinja od vrućina

foto:Udruga Pobjede [ 983.54 Kb ]

- Životinjama u skloništima je pakleno, kao i onima na lancu, ne treba zaboraviti i na divlje životinje

Povodom sve učestalijih i jačih toplinskih valova koji pogađaju Hrvatsku, ali i druge dijelove svijeta, Prijatelji životinja napominju da se psi ne mogu znojiti već se hlade dahtanjem pa su za njih ekstremne vrućine vrlo opasne te mole sve skrbnike da zaštite svoje četveronožne članove obitelji od vrućine.

Kada temperatura tijela prestigne 41 °C, pas je u opasnosti od dobivanja toplinskog udara, a simptomi su: staklaste oči, prekomjerno slinjenje, brz puls, vrtoglavica ili smanjena koordinacija, konvulzije, proljev, povraćanje, groznica, letargija i gubitak svijesti, pri čemu može doći do zatajenja srca, pa i drugih organa. Psa koji je doživio toplinski udar treba odmah smjestiti na hladnije mjesto, omotati mu tijelo hladnim mokrim ručnicima, smočiti mu uši i šape hladnom vodom, namočiti mu jezik vodom ili mu dati piti ako je pri svijesti i ako sam traži vodu te mu što prije osigurati veterinarsku pomoć.

Napominju da su skloništima velike vrućine vrlo izazovne u smislu pronalaženja načina da osiguraju pravilnu zaštitu i prikladne uvjete za pse koje imaju na skrbi. Koliko god se trudili, skloništa ne mogu zamijeniti zaštitu i skrb koju nude udomitelji jer su skloništa privremena mjesta i udomljavanje je najbolja pomoć napuštenim životinjama. Preporučuju da udomite psa te da ga ako imate uvjeta, odvedete na more, rijeku ili jezero jer voda najbolje rashlađuje.

Iz Udruge apeliraju na udomljavanje psa umjesto kupnje, ali i napominju da se unaprijed treba misliti na sve što je potrebno osigurati psu prije nego li ga udome. Psu će trebati osigurati cijepljenje, hranu, kastraciju, pa tako i zaštitu od hladnoće i vrućine. Iznimno je važno osigurati psima i mačkama tijekom vrućih dana odmor u hladu, odnosno hladnijem zatvorenom prostoru, stalni pristup svježoj vodi i ne izlagati pse po vrućini i na suncu trčanju i drugim velikim tjelesnim naporima.

U najmanju ruku osigurajte psu mjesto u dubokom hladu tijekom ljetnih vrućina i izlazite van rano ujutro i kasno navečer kada vrućine nisu tako velike.

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji dovoljna osviještenost o tome da se psi i druge životinje ne smiju ostavljati sami u zatvorenom automobilu, pa čak ni na kratko vrijeme. U parkiranom vozilu temperatura može dostići preko 50°C u samo nekoliko minuta iako je ostavljen otvoren prozor, a automobil parkiran u hladu. Za vrućeg dana u samo nekoliko minuta temperatura u automobilu može postati ubojita za psa.

Prijatelji životinja naglašavaju da je ostavljanje psa u zatvorenom vozilu općenito povezano s općom (ne)odgovornošću ljudi, što podrazumijeva i odgovorno držanje, mikročipiranje, kastraciju, redovito cijepljenje te provođenje dovoljno vremena s njima.

Udruge za zaštitu životinja napominju i da je držanje na lancu iznimno okrutno, a po velikim vrućinama psi na lancu strahovito pate jer se ne mogu skloniti u hlad te im na direktnom suncu ne pomaže niti kućica ako je imaju s obzirom na to da se sve užari. To je samo jedan od razloga zašto sve pozivaju da potpišu peticiju na www.zabranimolanac.net kojom traže zakonsku zabranu držanja pasa na lancu kako bi takva praksa što prije postala prošlost.

Ne smijemo zaboraviti ni životinje bez skrbnika i napuštene životinje koje uz glad i udarce automobila u ovim ljetnim mjesecima čeka dehidracija i prekomjerno zagrijavanje jer izgubljeni hodaju po cesti i teško se sami mogu pobrinuti da se zaštite od vrućine nego ovise o našoj zaštiti i našoj odgovornosti, navodi Udruga.

Molimo sve da ostave malo vode gdje do nje mogu doći ptice i druge divlje životinje kojima svaka kap vode znači preživljavanje u mjesecima žege i ogromnih vrućina, zaključuju Prijatelji životinja.

pas pixabay [ 132.34 Kb ]foto:Zabrani lanac [ 1.09 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting