20.07.18. Održan 15. sastanak Mreže za zaštitu životinja

| More

Mreži za zaštitu životinja se pridružuju novoosnovane udruge za zaštitu životinja

- Potvrđeni ciljevi Mreže za zaštitu životinja, dogovoreni planovi za zajedničko djelovanje

14. srpnja 2018. održan je još jedan uspješan sastanak Mreže za zaštitu životinja, Sastanak je održan u prostorijama udruge Prijatelji životinja, prisutni su bili predstavnici 13 udruga od preko 40 članica. Mnoge se nisu mogle odazvati zbog nedostatka vremena uslijed mnoštva obaveza koje su nažalost preuzele od jedinica lokalnih i regionalnih samouprava odnosno brige o napuštenim životinja.

Neka od temeljnih načela Mreže za zaštitu životinja su poticanje propisivanja trajne sterilizacije u svrhu smanjenja populacije neželjenih životinja, mikročipiranje i provedba kontrole mikročipiranja te promoviranje udomljavanja naspram kupnje životinja.

Udruge su sa velikim zadovoljstvom uputile dobrodošlicu novoj članici – udruzi AnimalLika Gospić koja je, vrlo pohvalno, i prije samog priključivanja Mreži poduzela neke važne korake u djelovanju prema svojoj lokalnoj i regionalnoj zajednici ponudivši im suradnju u ostvarenju zajedničkog cilja.

Kao poveznica na temu propisivanja trajne sterilizacije spomenula se i hvalevrijedna akcija kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije, a koju je pokrenulo i u najvećem dijelu financira Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa skloništem u Čakovcu, veterinarskim ambulantama, lokalnim i regionalnom zajednicom i udrugama za zaštitu životinja. Trenutno je kastrirano preko 500 pasa, a organiziraju se vikendom volonterske radne akcije proširenja kapaciteta skloništa.

Stanje u romskim naseljima primjer je nedostatka kontrole i sankcioniranja neodgovornih pojedinaca te ne poduzimanja mjera kontrole populacije pasa te se u Mreži za zaštitu životinja nadaju da će gradovi i općine iz cijele Hrvatske naučiti iz ove situacije i u potpunosti obaviti kontrolu mikročipiranja svih pasa, kontinuiranu edukaciju stanovništva i propisati trajnu sterilizaciju za sve pse i mačke osim za evidentirane izuzetke.

Naglasak se stavio i na važnost promocije udomljavanja kao i na mogućnosti privremenog udomljavanja odnosno pružanja smještaja napuštenim životinja do udomljenja kod građana koji žele i mogu na taj način pomoći s obzirom na veliki broj napuštenih životinja. Povezano s time zaključak je da zajedničkim djelovanjem udruga, medija te lokalnih i regionalnih zajednica treba pozvati građane da ne kupuju životinje već odabiru spašavanje napuštenih pasa i mačaka.

Situacija je u cijeloj Hrvatskoj alarmantna i zbog neodgovornosti skrbnika broj napuštenih životinja, naročito štenaca, nikako da se smanji, no dobri primjeri lokalnih zajednica pokazuju da se do toga može doći provedbom Zakona o zaštiti životinja i upornim radom na oglašavanju i udomljavanju životinja.

Mreža za zaštitu životinja predstaviti će svoj rad i udruge članice na 11. ZeGeVege festivalu održivog življenja koji će se održati 7. i 8. rujna ove godine te će sa zadovoljstvom odgovoriti na sva pitanja građana zainteresiranih za volontiranje i pomoć.

Već na jesen očekuje se novi sastanak Mreže za zaštitu životinja, nove kampanje i zajedničko djelovanje na razvoju zaštite životinja te unatoč velikim problemima zbog zajedništva i razmjene iskustva raste optimizam i vjera u provedbu Zakona o zaštiti životinja i stvaranja humanije i uglednije budućnosti za životinje i ljude.

15. sastanak Mreze [ 158.62 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting