24.05.18. U samo deset dana više od sedam milijuna kuna!

| More

Stranica „Psi laju, a karavane prolaze” upozorila na razmjere nekontroliranog tržišta pasa u Hrvatskoj

- Šokantno: Dok jedni trebaju fiskalne blagajne, drugi prodaju živa bića i nisu niti registrirani

Potaknuti hvalevrijednom zakonskom odredbom o obaveznoj registraciji svih uzgajivača, neovisno o broju ženki za rasplod, autori stranice na Facebooku „Psi laju, a karavane prolaze” proveli su opsežno istraživanje o tržištu pasa u Hrvatskoj.

Stranica je obradila sve oglase u samo jednom internetskom oglasniku u rubrici „Prodaja pasa” tijekom deset dana i utvrdila da su se samo u tom razdoblju prodavala ukupno 2562 psa, od čega 2466 štenadi i 96 odraslih pasa. Ukupan iznos koji se tražio za ove pse veći je od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, a kada bi se na to obračunavao PDV, on bi iznosio više od milijun i osamsto tisuća kuna! Taj iznos, koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana, omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje!

Najveći broj pasa i najveće cijene oglašeni su za grad Zagreb i za Zagrebačku županiju. Iz stranice „Psi laju, a karavane prolaze” navode da je tržište puno veće od ovoga koje su istražili na primjeru samo jednog oglasnika jer postoje i drugi oglasnici gdje se oglašava prodaja. Pri istraživanju su se vodili kriterijima samog oglasnika i uvrstili kao „čistokrvne” pse one koji pripadaju nekoj poznatoj pasmini. Tijekom istraživanja ušli su u trag nekim velikim tzv. štancerima, ali je daleko više onih malih koji iz hobija pare „čistokrvne” pse bez papira.

Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je na snazi od listopada 2017. godine, propisao je da uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji ne mogu započeti obavljati djelatnost bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo, odnosno Ministarstvo poljoprivrede. Cilj je na taj način suzbiti crno tržište pasa i njihovo „štancanje” te uvesti reda među same uzgajivače. Neki od njih smatraju da je dovoljno što su članovi kinoloških udruga i odbijaju registrirati se pri Ministarstvu, čime i sami ulaze u područje nezakonitog uzgoja i kršenja Zakona.

Također, Zakon o zaštiti životinja nalaže da prodavač mora pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje ili promjene vlasništva osigurati, a oglašivač mora objaviti broj mikročipa psa i broj mikročipa majke psa. Iako je ova odredba na snazi već više od pola godine i iako su udruge za zaštitu životinja i Ministarstvo poljoprivrede u više navrata upozorili na to sve oglasnike, oni i dalje krše Zakon i ne objavljuju pri oglasima za prodaju pasa brojeve mikročipa psa i majke.

Dok s jedne strane cvjeta neregistrirana prodaja pasa, s druge strane udruge za zaštitu životinja i suosjećajni pojedinci ulažu goleme napore u zbrinjavanje na tisuće napuštenih pasa koji završavaju zgaženi, ugušeni, utopljeni, izmasakrirani, bačeni u kontejnere ili jarke ili, ako imaju malo sreće, ostavljeni u šumama, na ulicama ili pred vratima skloništa, s malom šansom da ipak prežive.

Više od 30 udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj upozorava da se ne smije žmiriti na patnju životinja. Potiču gradove i općine da, uz provođenje potpune kontrole mikročipiranja svih pasa, propišu obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te prekinu začarani krug nekontroliranog razmnožavanja životinja i neodgovornosti pojedinaca.

Udruge pozivaju sve građane da životinje gledaju srcem te da ih ne kupuju, nego da udomljuju napuštene životinje. Udomljavanjem se izravno spašavaju životi, i udomljene životinje i one kojoj se zato oslobađa mjesto u skloništu. Životinje u skloništu su njegovane, pod stalnom veterinarskom skrbi, mikročipirane, cijepljene, kastrirane i iznimno zahvalne.

Detaljnije informacije i iznosi prodaje pasa po županijama nalaze se na Facebook-stranici „Psi laju, a karavane prolaze”.

Jack Russel - oglas za prodaju [ 89.33 Kb ]Francuski buldog - oglas za prodaju [ 82.91 Kb ]Statistika po županijama [ 31.49 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting