28.11.22. Besplatno kastrirano više od 1000 životinja na Banovini!

| More

Prijatelji životinja ističu uspjeh projekta besplatne kastracije na područjima pogođenima potresom

- Gradovi i općine trebaju subvencionirati kastracije i omogućiti besplatne, a ne da to rade udruge

kujica Aleksandra [ 130.63 Kb ]

Iz udruge Prijatelji životinja izvijestili su da je kujica Aleksandra tisućita životinja koja je kastrirana od veljače do danas kroz projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije!

Projekt je financiran isključivo donacijama tvrtki i građana, prvenstveno Tajane Barančić iz tvrtke Astra poslovni inženjering, koja redovito financira kastracije osobito slobodnoživućih mačaka jer smatra da je to jedini humani način da se smanji njihov broj i očuva njihovo zdravlje. Dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja, ističe da zanimanje za kastracije ne jenjava pa će, zahvaljujući novoj velikodušnoj donaciji Astre, do kraja godine ipak biti kastriran još i dio pasa i mačaka koji su ostali na čekanju.

„Ovaj projekt pokazuje koliko je kastracija važna radi prevencije bolesti i nastanka neželjenih štenaca i mačića. No ne može se unedogled provoditi samo zahvaljujući donacijama tvrtki i građana. Jedinice lokalne samouprave trebaju aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka i financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka”, ističe voditeljica projekta kroz koji su kastrirane skrbničke životinje i slobodnoživuće mačke.

Dodaje da ih raduje što su kroz ovaj projekt mogli pomoći ljudima starije životne dobi i teškog imovinskog stanja koji su bili svjesni da je pogrešno „rješavati se” štenaca i mačića napuštanjem ili utapanjem. Zahvaljujući projektu besplatne kastracije za njihove životinje, kroz predani rad veterinara i požrtvovnost volonterki koje su na terenu hvatale plahe i divlje slobodnoživuće mačke, krug patnje prekinut je.

„Slobodnoživuće mačke potekle su od neodgovornih skrbnika kojima kastracija nije prirodna, ali im je prirodno izbaciti trudnu macu na ulicu ili usmrtiti njezino potomstvo”, pojašnjava dr. med. vet. Prodanović. Navodi da su zato kroz projekt razbijali predrasude i aktivno provodili program „Uhvati-Kastriraj-Vrati”, priznat u cijelom svijetu, pa su mnoge mačke nakon kastracije vraćene na hranilišta, gdje o njima skrbe volonteri.

Velikom nagradom cijelom trudu koji je uložen u ovaj izvanredni projekt smatra činjenicu da su, nakon razgovora i edukacije o prednostima kastracije, mnogi skrbnici čije su kujice živjele na lancu i rađale u blatu slali njihove fotografije dok su se oporavljale nakon kastracije u kućama, na dekama, u suhom, toplom i čistom prostoru, te su i nakon oporavka imale pristup u kuću.

Kako se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10 000 pasa i mačaka, Prijatelji životinja predlažu da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja propiše obavezna kastracija, uz evidentirane izuzetke, o čemu se može saznati više na www.boljizakon.net. To je jedini pouzdan, učinkovit i human način smanjenja neželjene i mnogobrojne populacije pasa i mačaka te njihove patnje.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr dostupna je i brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”, kao i prijavnica za kastraciju životinja po povoljnijim cijenama.

kastrirana slobodnoživuća mačka [ 297.00 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting