22.02.21. Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

| More

Pomozimo životinjama i zaustavimo nekontrolirano razmnožavanje te ljudsku neodgovornost

- 23. 2. 2021.: Kastracija je jedina opcija kako bi se smanjio broj napuštenih i zlostavljanih životinja

Prizori štenaca ostavljenih u kutijama pokraj skloništa, ranjenih, bolesnih i pothranjenih životinja, mačića bez očiju i slične strahote čine svakodnevicu udruga Mreže za zaštitu životinja i njihovih volontera. Zbrinjavanjem odbačenih štenaca i mačića oni rješavaju problem koji su stvorili neodgovorni pojedinci koji ne kastriraju svoje pse i mačke, a njihovo potomstvo ostavljaju na milost i nemilost hladnoće, vrućine, gladi, žeđi i kotača automobila. „Upravo je prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja”, naglašavaju iz udruge Prijatelji životinja.

Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, još od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Njime se želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. Naime, osim neželjenih štenaca i mačića, nekontroliranim razmnožavanjem među životinjama prenose se i mnoge bolesti.

„Unatoč dugogodišnjoj zakonskoj obvezi skrbnika pasa i mačaka da kontroliraju razmnožavanje svojih ljubimaca, u Hrvatskoj i dalje postoji golem problem njihova nekontroliranog razmnožavanja, a onda i napuštanja štenaca i mačića. Osim velike patnje odbačenih životinja, posljedice njihova odbacivanja nikada ne snose oni koji su ih odbacili, nego prvenstveno lokalne zajednice koje plaćaju njihovo zbrinjavanje u skloništu i udruge za zaštitu životinja kojima se građani često obraćaju kada pronađu napuštene životinje. Stoga je očita nužnost kastracije i napuštenih i skrbničkih životinja”, ističe Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Navodi da psi i mačke ne mogu kontrolirati svoje nagone, a mogu imati jako puno potomaka – tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja. „Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Imamo primjere više od 100 lokalnih zajednica koje financiraju ili subvencioniraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka, a to je rezultiralo i smanjenjem broja napuštenih životinja, kao i značajnim uštedama u proračunu”, kažu iz Udruge.

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj, danas već rutinski, zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te se preporučuje kastracija životinja prije prvog tjeranja.

Prijatelji životinja pozivaju sve na obilježavanje Svjetskog dana kastracije – lokalne zajednice na propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i na subvencioniranje kastracije, a skrbnike životinja da se informiraju o prednostima kastracije i da pomognu psima i mačkama pod svojom skrbi.

„Već godinama pomažemo građanima koji brinu o napuštenim životinjama i udomljavaju ih te skrbe o više životinja, a lošijeg su financijskog stanja. Kroz naš projekt prijavnice za povoljniju kastraciju plaćaju kastraciju po povoljnijim cijenama. Molimo vas da ne kupujete životinje, već da udomite napuštene pse i mačke ako imate uvjete za dugogodišnju skrb o životinji”, poručuju Prijatelji životinja.

Ističu da, zahvaljujući zalaganju skloništa u Čakovcu, skrbnici pasa i mačaka iz potresom pogođenog područja mogu besplatno kastrirati svoje životinje. Kastracije se plaćaju donacijama i obavljaju se u dogovoru s veterinarskim ambulantama u Petrinji i Sisku. Donacija nema dovoljno jer su potrebe zaista velike. Stoga se mole svi koji mogu pomoći da uplate donaciju na račun broj HR7823400091511112646, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, model 02, poziv na broj 888, svrha uplate: donacija za program kastracija.

Mačke i psi ne znaju zbrajati [ 592.46 Kb ]letak o kastraciji 1 [ 447.83 Kb ]letak o kastraciji 2 [ 477.85 Kb ]

Vezane teme

napušteni štenci - udruga Farmica, Našice [ 95.40 Kb ]Štenci bačeni u rijeku [ 57.25 Kb ]

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting