11.06.18. 30. 6. - Zakonski rok za provedbu kontrole mikročipiranja

| More

Prijatelji životinja pozivaju lokalne zajednice i građane na ispunjenje svojih zakonskih obaveza

- U utorak 12. 6. 2018. u 10 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, performans s velikom uplatnicom

Udruga Prijatelji životinja želi skrenuti pozornost na to da je Zakonom o zaštiti životinja propisano da do 30. lipnja 2018. svi gradovi i općine trebaju provesti potpunu kontrolu mikročipiranja pasa, odnosno provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Prijatelji životinja, velikom uplatnicom koju će 12. lipnja 2018. u 10 sati donijeti na zagrebački Trg bana Jelačića, žele jasno poručiti svima da je bolje pridržavati se zakona nego plaćati visoke kazne. Nekoliko metara velika uplatnica bit će ispunjena iznosom moguće kazne i drugim podacima koji će jasno pozivati na nužnu odgovornost i poštovanje zakonskih odredbi.

Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom postoji još od 2004. godine. Otada brojne udruge i savjesni skrbnici pasa i odgovorni pojedinci upozoravaju na ovu zakonsku obavezu i nužnost njezina provođenja kako bi iza svakoga psa imenom i prezimenom stajao njegov skrbnik te kako bi se spriječilo napuštanje i patnja životinja i troškovi njihova zbrinjavanja.

S obzirom na to da su savjesni gradovi i općine krenuli u sustavnu kontrolu, pozivaju se građani da radije plate veterinaru oko 80,00 kuna za mikročipiranje nego novčanu kaznu koja može iznositi i do 6.000,00 kuna, na koju se mogu pribrojiti sudski i drugi troškovi.

Kako se bliži vrijeme ljetnih godišnjih odmora, a u Hrvatskoj, nažalost, postoji primitivan trend povećanog napuštanja kućnih ljubimaca, 30. lipnja zapravo je jako prikladan datum do kada se treba provesti kontrola mikročipiranja svih pasa. Izgubljen ili napušten mikročipirani pas može se brzo i lako vratiti skrbniku, bez izdvajanja troškova za njegovo zbrinjavanje i udomljavanje.

Osim toga, prema Zakonu o zaštiti životinja, gradovi i općine mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te je više od 60 lokalnih zajednica već iskoristilo taj dobar zakonski alat i time su pomogli životinjama i svojemu proračunu jer su krenuli u rješavanje uzroka problema s obzirom na to da neželjene životinje i nastaju od nekastriranih pasa koji imaju skrbnike. Većina je propisala mogućnost izuzetaka koji se evidentiraju pri nadležnom lokalnom tijelu.

Ministarstvo poljoprivrede već je objavilo da daje podršku gradovima i općinama koji su već iskoristili sve mogućnosti koje im Zakon pruža kako bi smanjili troškove koje trebaju izdvajati zbog neodgovornosti pojedinaca. Dopisom svim lokalnim zajednicama Ministarstvo ih je još prošle godine obavijestilo o važnosti provedbe kontrole mikročipiranja do 30. lipnja 2018.

Iz Mreže za zaštitu životinja poručuju da više nema mjesta za izgovore i da se neodgovornost pojedinaca ne smije više tolerirati kako bi se spriječila velika šteta za životinje, ljude i lokalne zajednice. U savjesnim gradovima i općinama u kontrolu mikročipiranja uključili su se komunalni redari, a lokalne zajednice uključuju i druge pravne i fizičke osobe koje mogu pomoći kako bi se obišla sva kućanstva. Stoga pozivaju građane da ne čekaju dolazak kontrole i riskiraju visoku kaznu, već da hitno odvedu svojega psa veterinaru kako bi bio označen mikročipom.

OVDJE se mogu pronaći sve novosti i rokovi vezani za Zakon o zaštiti životinja, kao i sve zakonske obaveze skrbnika pasa.

Performans: uplatnica velika 3 metra [ 280.53 Kb ]Performans: uplatnica velika 3 metra [ 242.64 Kb ]Performans: uplatnica velika 3 metra [ 252.33 Kb ]Performans: uplatnica velika 3 metra [ 161.83 Kb ]Performans: uplatnica velika 3 metra [ 225.58 Kb ]Performans: uplatnica velika 3 metra [ 202.68 Kb ]Performans: uplatnica velika 3 metra [ 260.70 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting