28.08.17. Umjesto cijepljenja svake godine, stroga kontrola

| More

Prijatelji životinja pokrenuli peticiju za regulaciju i kontrolu cijepljenja pasa protiv bjesnoće

- Cjepivo traje dvije, pa i tri godine; predlaže se i mikročipiranje štenaca prije prvog cijepljenja

Ponukana čestim upitima građana o nepotrebnosti cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju da se ta zakonska obaveza prilagodi uputama proizvođača cjepiva. Naime, iako proizvođači navode da cjepivo protiv bjesnoće vrijedi dvije, a neka čak i tri godine, u Hrvatskoj su svi dužni cijepiti svoje pse svakih 12 mjeseci.

Osim što cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine nije potrebno, a prekomjerno cijepljenje ide na štetu zdravlja pasa, izbjegli bi se i nepotrebni troškovi skrbnika pasa. Stoga Prijatelji životinja predlažu da nakon drugog cijepljenja skrbnici mogu cijepiti svoje pse protiv bjesnoće svake dvije godine, odnosno prema uputama proizvođača cjepiva.

Luka Oman, predsjednik Udruge, ističe: „Predlažemo i da se mikročipiranje štenaca ne veže uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, već da se propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja. Time bi se pridonijelo smanjenju broja napuštenih životinja. Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana.”

Peticijom se traži i sustavna i stroga kontrola obaveznog mikročipiranja pasa jer će se time ujedno ostvariti pravednost među građanima i bolja procijepljenost te spriječiti napuštanje životinja. Naime, trenutačno su neki psi cijepljeni i prekomjerno, a neki nisu uopće cijepljeni ni mikročipirani, na štetu ljudi i životinja. Potrebne su konkretne kontrole mikročipiranja pasa od strane lokalnih zajednica, komunalnih redara, veterinarske inspekcije i veterinara.

WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, izdala je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.

U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine je i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije do tri godine. S druge strane, apsurdno je da neki psi nisu cijepljeni ni jedanput, i tu je očiti problem koji treba riješiti.

Udruga Prijatelji životinja želi aktivno sudjelovati u izradi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu i drugih vezanih zakonskih akata kako bi dala svoj doprinos za bolje i pravednije zakonodavstvo te bolju provedbu zakona i pravilnika.

Prijatelji životinja pozivaju sve, neovisno skrbe li za neku životinju ili ne, na potpisivanje peticije. Očekuju da će ona pozitivno utjecati na prilagodbu zakonske obaveze cijepljenja pasa protiv bjesnoće i da će naglasak biti stavljen na kontrolu kako 30 posto skrbnika pasa više ne bi moglo izbjegavati i cijepljenje i mikročipiranje.

Cijepljenje pasa [ 76.74 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting