19.09.18. Infocentar spaja ljude i životinje

| More

Akcija Udomljavanje je fora ukazuje na sve koristi infocentra za ljude i životinje

Infocentar mreza koja spaja životinje i ljude [ 455.00 Kb ]

- Jelačićev trg, 22. 9., 9 do 15 sati: informativni štandovi, predstavljanje infocentra, psi za udomljavanje

U subotu 22. rujna 2018. od 9 do 15 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (kraj Splavnice), održat će se tradicionalna akcija „Udomljavanje je fora” u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, a u suradnji s udrugama Noina arka i Prijatelji životinja. Ovoj popularnoj akciji pridružit će se i neki od napuštenih pasa koji traže svoj novi dom, a trenutačno su smješteni u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Na štandu Prijatelja životinja moći će se saznati nešto više o Mreži za zaštitu životinja koja okuplja udruge koje se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja te na njihovu zbrinjavanju, kao i na zaštiti životinja i promociji njihovih prava.

Tema ovoga događanja je infocentar koji spaja ljude i životinje – služba pomoću koje se može prijaviti pronađena životinja kako bi se što prije pronašao skrbnik i koja omogućava skrbnicima da brže pronađu svojeg izgubljenog psa ili mačku. Infocentar zagrebačkog skloništa u Dumovcu, koji je brojnim građanima pomogao spojiti se sa svojim četveronožnim članovima obitelji, kao i pronaći dom napuštenima, dokazuje da je potrebno što prije osnovati takav infocentar na razini cijele Hrvatske.

Naime, Zakonom o zaštiti životinja propisana je obavezna kontrola mikročipiranja pasa, omogućeno je propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja i naloženo je osnivanje županijskih koordinacijskih radnih skupina. Također, određena je uspostava jedinstvenog informacijskog centra koji će pomoći pri pronalasku izgubljenih životinja i udomljavanju nađenih životinja te tako ostvariti uštedu lokalnim zajednicama jer na taj životinje niti neće završiti u skloništu.

Voditelji zagrebačkog infocentra navode da su u pronalaženju izgubljenih i spašavanju ozlijeđenih životinja iznimno važni brza i točna informacija. Često se događa da građani Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba upućuju nepotpune prijave putem društvenih mreža i elektroničke pošte, a to nije dobar način kako bi se životinji odgovarajuće pomoglo u najkraćem mogućem roku. Upravo se na zagrebačkom primjeru vidi koliko je infocentar nužan i koristan za sve lokalne zajednice.

Stoga će djelatnici i volonteri Skloništa u subotu educirati građane i prolaznike kako učinkovito dojaviti da je životinja u nevolji. Neovisno je li riječ o kućnom ljubimcu ili divljoj životinji, prijavu za pronađenu ili izgubljenu životinju na području grada Zagreba treba napraviti putem internetske stranice ili telefona 01 2008 354.

Prijatelji životinja pozivaju sve građane Hrvatske na udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje te se nadaju što skorijoj uspostavi jedinstvenog informacijskog centra za cijelu Hrvatsku.

Više informacija o akciji „Udomljavanje je fora” pronađite na eventu na Facebooku, a za informacije o pozitivnim novostima Zakona o zaštiti životinja i alatima za njegovu bolju provedbu kliknite OVDJE.

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting