Pismo Veleposlanstvu Kraljevine Švedske

| More

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske
Gosp. Fredrik Vahlquist, Veleposlanik
Frankopanska 22
10 000 Zagreb

Vaša Ekselencijo,

kao udruga za zaštitu i prava životinja, obraćamo Vam se glede zabrane uzgoja životinja za krzno u Švedskoj.

Kako smo zahvaljujući argumentiranom i upornom radu pridonijeli zabrani uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, cijenili bismo ako biste mogli posvetiti nekoliko trenutaka Vašeg dragocjenog vremena i pročitati našu zamolbu.

Kao što sigurno znate, jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji u Švedskoj je i zabrana uzgoja životinja za krzno. Razlog tomu su i šokantne činjenice o uzgoju kuna za krzno u Švedskoj, koje je istražila i razotkrila švedska udruga za zaštitu životinja The Animal Rights Alliance. Snimke i fotografije s farmi krzna pokazuju mrtve, bolesne i ozlijeđene životinje koje iskazuju stereotipno ponašanje i kanibalizam. Brojne kune imaju otvorene rane, jako raširene infekcije, nedostaje im uho ili neki drugi dio tijela. Životinje reagiraju na stres i frustraciju zbog ekstremnio malih kaveza grizući jedna drugu do smrti. Ovakvo držanje životinja predstavlja grubo kršenje švedskog Zakona o zaštiti životinja no, prije svega, kršenje etičkih principa i civilizacijskih dosega 21. stoljeća. Osim užasnih patnji životinja, dokumentirano je kako su farme krzna veliki zagađivači okoliša. Ove snimke izazvale su zgražanje ne samo aktivista za prava životinja, već i ostalih građana diljem svijeta.

2003. godine švedsko državno istražno povjerenstvo dalo je rok do 2010. godine za poboljšanje uvjeta na farmama gdje se uzgajaju kune, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Istražno povjerenstvo zaključilo je da, ako farme krzna do tada ne budu u skladu sa Zakonom, uzgoj kanadskih kuna za krzno treba biti djelomično ili u potpunosti zabranjen. Dokazni materijali pokazuju da kune na švedskim farmama žive u užasnim uvjetima, gore od prethodno priznatih uvjeta. Rezultati te istrage mogli bi potpuno zatvoriti farme krzna u Švedskoj.

U prirodi, kanadske kune provedu više od polovice svog vremena u vodi; prirodno im je da prijeđu i po nekoliko kilometara svaki dan. Zakon o dobrobiti životinja u Švedskoj nalaže da bi sve životinje trebale živjeti u skladu s njihovim prirodnim potrebama. Farme za uzgoj životinja za krzno u potpunosti se rugaju tom Zakonu. Sa samo mjesec dana do državnih izbora u Švedskoj, mnogi Šveđani žele znati hoće li švedski političari održati obećanje i u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja zabraniti uzgoj životinja za krzno.

Zemlje poput Hrvatske, Austrije i Velike Britanije već su zabranile uzgoj životinja za krzno te pozvale ostale europske zemlje da im se pridruže u toj zabrani. Švedska bi ovom zabranom dala pozitivan primjer drugim zemljama i dobila ugled moderne i napredne zemlje koja ima puno više za ponuditi i ne mora zarađivati na uzgoju životinja za krzno. Vjerujemo da se slažete kako u 21. stoljeću ubijanje životinja zbog odijevanja i luksuza nema opravdanja.

Stoga Vas molimo da iskoristite Vaš utjecaj i dobru volju kako biste zaštitili životinje i zaustavili njihov uzgoj za krzno, s kojim se većina Šveđana ne slaže i smatra ga sramotnim za Švedsku. U skladu s odličnim odnosima između Švedske i Hrvatske, apeliramo da se zauzmete da se Švedska ugleda na Hrvatsku i donese civilizacijski naprednu zabranu uzgoja životinja zbog krzna te time postane etički uzor humanog postupanja prema životinjama.

Hvala Vam u ime građana Hrvatske i svih pojedinaca zabrinutih za životinje našega planeta i budućnost svijeta kakvog sada poznajemo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

13. kolovoza 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting