Pismo za premijera Oreškovića

| More

Vlada Republike Hrvatske
n. r. g. Tihomir Orešković, predsjednik Vlade
Trg svetog Marka 2
10 000 Zagreb

Predmet: Zamolba vezana za Zakon o zaštiti životinja

Poštovani gospodine Oreškoviću,

pišemo Vam sa zamolbom da pomognete zaštiti životinja u Hrvatskoj te da spriječite unazađivanje Zakona o zaštiti životinja i zauzmete se za njegovo unaprjeđenje, što se, vjerujem da se slažete, očekuje od svake njegove izmjene.

Pišemo Vam uime velikoga broja skrbnika životinja, uime više od 70 posto građana koji su podržali zabranu uzgoja životinja za krzno, uime stotinu udruga koje su stale u obranu ove hvalevrijedne odredbe, kao i uime gotovo svih građana koji žele napredak u Hrvatskoj na svim područjima, pa tako i na području zaštite životinja.

Prošle godine bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina inicirao je izmjenu Zakona o zaštiti životinja, s ciljem ukidanja zabrane uzgoja životinja za krzno na način da se iz zabrane izuzmu činčile. To bi ujedno značilo ruganje pravnom sustavu, Vladi RH i građanima Hrvatske s obzirom na to da su činčile jedine životinje koje se u Hrvatskoj uzgajaju radi krzna.

Razumijemo da ste vrlo zauzeti, no ipak Vas molimo da nađete vremena za uvid u važnost mnogih razloga da se ne unakazi Zakon i ne ukida odredba koja zabranjuje uzgoj životinja radi krzna. Vjerujem da i sami suosjećate s činčilama koje pate u uzgoju i kojima se lome vratovi ili ih se guši plinom kako bi nastali nepotrebni krzneni kaputi ili modni ukrasi. Možete i Vi biti ponosni što Hrvatska od 2007. godine ima hvalevrijednu odredbu koja štiti životinje da stradavaju zbog svojega krzna.

Iako je većina uzgajivača odavno preorijentirala svoje poslovanje zbog prijelaznog razdoblja, postoje inicijative da se nakon devet godina ukine zabrana i unazadi Zakon koji traži unaprjeđenje umjesto unazađivanja. Iz tog i mnogih drugih razloga unakazivanje Zakona nema nikakvog realnog gospodarskog, znanstvenog, društvenog, etičkog ili ekološkog temelja. Naša zamolba je jednostavna – želimo korak naprijed umjesto deset koraka unatrag. Pomognite nam da se to i dogodi, pomognite životinjama!

Vjerujemo da ste se već susreli sa situacijom kada sitni profiterski interesi žele stati ispred opće dobrobiti i napretka, kao i volje većine građana. Stoga Vas molimo da se ovaj put to ne dogodi.

Ako je već izmjena Zakona u proceduri, logično je da se zadrže postojeće hvalevrijedne odredbe i da se radi na unaprjeđenju za koje ima jako mnogo mjesta. Želimo s Vama podijeliti i informaciju da se u Hrvatskoj ubijaju zdravi psi koje su napustili njihovi dosadašnji skrbnici, iako za ubijanje nema potrebe i postoje dobri primjeri zbrinjavanja napuštenih životinja bez ubijanja.

Molimo Vas, spasite činčile, o čijoj zaštiti je odlučeno već prije cijelog desetljeća, te omogućite unaprjeđenje Zakona jer i životinje trebaju premijera.

Zaštita životinja također je dio politike, u svijetu sve zastupljenije, dio života i rasta jedne države. Zakoni trebaju pratiti razvoj etičke i ekološke svijesti građana, a u Hrvatskoj je ta svijest u stalnome rastu.

Vjerujemo da ćete naći vremena za spašavanje životinja. Unaprijed Vam hvala uime udruga, građana, a najviše uime životinja.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 18. ožujka 2016.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting