07.06.11. Okrugli stol za jedinice lokalne samouprave

| More

Zbog poražavajućih rezultata u provođenju Zakona o zaštiti životinja

Okrugli stol za jedinice lokalne samouprave - Zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja

- Informiranje lokalnih zajednica o nužnosti preuzimanja odgovornosti za napuštene životinje

Iako su prošle četiri i pol godine od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja te dvije i pol godine od zadnjeg zakonskog roka za ispunjenje zakonskih obaveza, većina gradova u Hrvatskoj, osim trenutno pozitivnog primjera Zagreba, nije izgradila skloništa za napuštene životinje niti organizirala informativne centre i programe kastracije i udomljavanja životinja te edukacije građana.

Proteklih mjeseci koordinatori Mreže protiv napuštanja životinja prikupljali su informacije o zbrinjavanju pasa i mačaka u Hrvatskoj. Došli su do poražavajućih rezultata koji govore da velik dio gradova i županija nije ozbiljno shvatio propisanu obavezu (članci 56., 57. i 58. Zakona o zaštiti životinja), za koju je rok istekao.

Nemotiviranost lokalnih vlasti ostavlja golem teret na udrugama civilnoga društva koje redovito kontaktiraju Mrežu te traže stručne i pravne savjete. Civilne udruge trenutno imaju veliku ulogu u zbrinjavanju napuštenih životinja, čime odrađuju velik posao za koji nisu zadužene i za koji snose velike troškove.

Informiranje regionalnih samouprava ključno je kako bi se prekinula praksa ignoriranja zakonskih obaveza od strane lokalnih zajednica, koje trebaju preuzeti odgovornost za problem napuštenih životinja, sukladno zakonskim, ali i etičkim normama.

Stoga Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja organizira okrugli stol na temu zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja, koji će se održati 7. lipnja 2011. godine, od 10 do 13 sati, u dvorani Ministarstva, Ulica grada Vukovara 78 u Zagrebu. Predstavnicima jedinica lokalne samouprave, koji su pozvani na ovo događanje, bit će razjašnjene obaveze koje lokalne zajednice imaju prema Zakonu o zaštiti životinja.

O zbrinjavanju napuštenih životinja u skladu sa Zakonom govorit će Andrea Mihaljević, dr. vet. med. iz Ureda za veterinarstvo. Mr. sc. Branka Buković Šošić, dr. vet. med., načelnica Odjela za zaštitu životinja, govorit će o programu kontrole pasa lutalica.

Jurica Ambrožić, dr. vet. med. iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, predstavit će rad grada Zagreba u zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja: osnivanje i rad skloništa, informacijski centar, suradnju s udrugama, programe edukacije i druge mjere i aktivnosti koji se provode u okviru zakona, pravilnika i gradske odluke.

Predstavnica udruge Prijatelji životinja dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol., predstavit će projekt Mreža protiv napuštanja životinja i situaciju glede zbrinjavanja životinja od strane udruga za zaštitu životinja, preuzimanja inozemnih iskustva te anketiranja gradskih i općinskih uprava. Osvrnut će se i na nužnost i efikasnost provođenja programa kastracije.

Time će predstavnici jedinica lokalne samouprave dobiti izravne informacije od zakonodavca i iskustva iz prakse te mogućnost za pitanja i diskusiju o ovoj alarmantnoj temi.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting