26.05.18. Pomozimo mačkama kastracijom

| More

Tina Koščec i Mreža za zaštitu životinja imaju važnu poruku uoči Dana kastracije uličnih mačaka

- Jedna mačka i njezino potomstvo mogu u roku od sedam godina donijeti na svijet više od 400 000 mačića

Ovu nedjelju 27. svibnja obilježava se Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka. Potaknuti sve većom osviještenosti građana o potrebi kastracije kućnih ljubimaca, udruge Mreže za zaštitu životinja pridružuju se obilježavanju ovog datuma u Hrvatskoj.

Tako su u subotu 26. svibnja, na informativnom štandu na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, educirali prolaznike o ovoj važnoj temi. Naime, slobodnoživuće mačke čest su prizor u gradovima. Ako imaju sreće, o njima skrbe brižni i odgovorni pojedinci ili nekolicina udruga u dogovoru s lokalnim veterinarskim ambulantama, no u pravilu su prepuštene same sebi, osuđene na lutanje i život na ulici, zbog čega često umiru od gladi, bolesti i ljudskog zlostavljanja ili stradavaju u prometu.

Prosječno se u svakom leglu rodi tri do pet mačića pa tako jedna nekastrirana mačka rodi i do 18 mačića godišnje! Ti isti mačići već u dobi od šest mjeseci postaju spolno aktivni i kroz sljedećih sedam godina svijet može ugledati 420 000 mačića! Mačići, rođeni na cesti i na nju osuđeni, često ne požive dugo te svoje kratke živote završavaju u mukama.

Njihova patnja možda je nevidljiva većini ljudi, ali ona je i dalje tu i postoji. Udruge za zaštitu životinja svakodnevno su suočene s takvim slučajevima te si više ne smijemo dopustiti da žmirimo na patnju onih najslabijih, onih koji nemaju ni skrbnika, ni dom. Zato pomognite mačkama u vašem susjedstvu, kastrirajte ih i omogućite im lakši život u kojemu neće svake godine ostajati bez svoje djece i u kojemu neće obolijevati od mačje side ili leukemije.

To je učinila i Tina Koščec koja je udomila dvije mačke s ulice, kastrirala ih i one sada uživaju u lagodnom životu bez straha da će ikada opet morati gledati kako im djeca umiru. Njezinu poruku možete pogledati u videu koji je snimila u sklopu kampanje Ili žmiriš, ili si za kastraciju” Mreže za zaštitu životinja koja okuplja više od 30 udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske. Pjesnikinja i radijska urednica Tina Koščec već je dala svoju podršku zaštiti životinja sinkronizirajući film „60 milijardi života”, a ljubav prema životinjama koristi i kao nadahnuće za svoju poeziju.

Propisivanje obavezne trajne sterilizacije pomaže ne samo psima već i mačkama te se na takav hvalevrijedan i nužan potez odlučilo više od 40 lokalnih zajednica u Hrvatskoj. Gradovi i općine koji propisuju trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja ujedno će utjecati i na smanjenje financijskih sredstava koja se izdvajaju zbog neodgovornosti građana.

Obilježavajući Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka, Prijatelji životinja pozivaju sve koji su voljni pomoći mačkama u zajedničkom dvorištu ili na ulici da se jave putem prijavnice za povoljniju kastraciju. Program se može podržati i donacijom.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting