14.11.15. Ranjene životinje trebaju našu pomoć!

| More

Zadnja ovogodišnja akcija ''Udomljavanje je fora'' poziva građane da pomognu stradalim psima i mačkama

- 14. 11., Jelačićev trg: pas sa slomljenom nogom i pas slomljene zdjelice pozivat će na udomljavanje

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i Grad Zagreb, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, u subotu 14. studenoga 2015., od 9 do 15 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića organiziraju zadnju ovogodišnju akciju ''Udomljavanje je fora''. Tema je udomljavanje ranjenih životinja.

Zvijezde akcije bit će Ibby koji ponosno hoda na sve četiri noge, iako je imao slomljenu nogu, i predivna kujica Izolda koja je još uvijek u bolnici slomljene zdjelice i čeka potpuni opravak. Oboje čekaju novi dom i svoju ljudsku obitelj. Na informativnim štandovima dijelit će se edukativni letci i senzibilizirati javnost o odgovornoj skrbi za životinje, a za posjetitelje će biti u ponudi i majice s porukom udomljavanja umjesto kupovine životinja.

Napuštene životinje svakodnevno su žrtve prometa. Životinja koju je je udario auto luta ranjena ulicama ili ostaje ležati u krvi i bolovima. One trebaju našu pomoć i suosjećanje jer su zbog nebrige skrbnika završile pod kotačima automobila. Uz hitnu veterinarsku pomoć i liječenje, ranjene životinje nakon oporavka prvenstveno trebaju obitelj koja će se brinuti o njima i voljeti ih zauvijek.

Skrb za životinje je i zakonska obaveza. Zakon o zaštiti životinja propisuje da svatko tko ozlijedi životinju mora joj pružiti potrebnu pomoć, a ako to ne može sam učiniti, mora joj osigurati pružanje pomoći. Udruga Prijatelji životinja upozorava na paradoks da u praksi imamo službu koja će pokupiti leš mrtve životinje, a nemamo sustav pomoći ranjenim životinjama u Hrvatskoj. Liječenje ozlijeđenih životinja trebaju osigurati jedinice lokalne samouprave, u suradnji s nekom od veterinarskih ambulanta/stanica.

U Zagrebu taj problem rješavaju gradsko sklonište u Dumovcu, koje osigurava veterinarsku pomoć i liječenje, te sklonište udruge Noina arka koje prima ranjene životinje na oporavak i udomljavanje. Udruga Noina arka samo ove godine spasila je 97 pasa, udomila njih 43 i brine se u ovome trenutku o brojnim psima i mačkama. Sklonište je ove godine primilo 152 ranjene mace, a većina njih danas sretno živi sa svojim obiteljima.

No, drugi gradovi u Hrvatskoj nemaju organizirano liječenje i zbrinjavanje ranjenih životinja te su one prepuštene dobronamjernim građanima koji nastoje pomoći životinji o svojemu trošku. Stoga je nužno da ovaj problem rješavaju lokalne samouprave financirajući liječenje ranjenih životinja te njihovo zbrinjavanje u skloništima do udomljenja, kako je i propisano Zakonom.

U korijenu problema s ozlijeđenim životinjama je napuštanje životinja, za što je propisana novčana kazna do 15 000 kuna, no rijetko se izriče, a takvo neprovođenje Zakona samo ohrabruje neodgovorne pojedince na nova napuštanja životinja i nametanje financijskog tereta cijeloj zajednici.

Udomljavanje ranjenih životinja je fora jer, nakon nesreće koju prežive, pravi spas za njih je novi dom. Svi koji žele novog četveronožnoga člana obitelji mogu posjetiti najbliže sklonište ili udomiti Ibbyja i Izoldu te ostale životinje koje nalaznici oglašavaju preko interneta i tiskanih medija.

Više informacija:

Popis skloništa za životinje

Mali oglasnik

Popis veterinarskih ambulanti

Ranjene životinje trebaju našu pomoć! [ 42.00 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting