18.08.21. Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje!

| More

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana životinja bez doma

Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 603.10 Kb ]

- Nužno je uključivanje svih gradova i općina u promociju udomljavanja i provođenje kastracija

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana životinja bez doma kojim se želi ukazati na nužnost rješavanja problema napuštanja životinja. Navode da je potrebno aktivno provoditi mikročipiranje i kastraciju pasa i mačaka te da kao humano društvo trebamo poticati udomljavanje životinja umjesto njihove kupnje kao primjer plemenitog i društveno odgovornog ponašanja.

Međunarodni dan životinja bez doma obilježava se od 1992. godine svake treće subote u kolovozu, a pokrenula ga je organizacija International Society for Animal Rights (ISAR). Ove godine obilježava se u subotu 21. kolovoza 2021. u više od 50 država svijeta, na šest kontinenata. Obilježavanje ovoga dana podržava i svjetska organizacija za prava životinja PETA, koja se slaže s Prijateljima životinja te je ovom prigodom izjavila: „Kao i svaki problem koji želimo riješiti, moramo se uhvatiti ukoštac s korijenom problema. To znači da trebamo uvesti obavezu mikročipiranja i kastracije za pse i mačke. Od vitalnog je značaja i udomljavanje životinja iz skloništa i potpuno izbjegavanje kupnje životinja.”

„Osim potrebe stalnog osvještavanje javnosti o važnosti odgovornog skrbništva, provođenja kastracije pasa i mačaka te udomljavanja umjesto kupnje životinja, naglasak treba biti na sustavnom rješavanju problema i uključivanju svih nadležnih u rješavanje uzroka”, kaže Koraljka Petrinović, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja, projekta udruge Prijatelji životinja koji okuplja više od 50 udruga u Hrvatskoj.

Mreža za zaštitu životinja poslala je poziv svim jedinicama lokalne samouprave da se pridruže obilježavanju Međunarodnog dana životinja bez doma organiziranjem javnog događanja kojim se promovira udomljavanje, kao i postavljanjem promotivnih plakata, slanjem medijskih objava, tiskanjem letaka, omogućavanjem kastracija po povoljnijim cijenama ili besplatno i sl.

„Neke jedinice lokalne samouprave već financiraju i subvencioniraju kastracije pasa i mačaka poznatih skrbnika, uz one napuštene i u fazi udomljavanja, te provode kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, što je i njihova zakonska obaveza. No životinje trebaju uključivanje svih gradova i općina u promociju udomljavanja i provođenje kastracija kako bi se spriječila okrutnost napuštanja neželjenih pasa i mačaka. Oni lutaju izloženi gladi, žeđi, vremenskim neprilikama, kotačima automobila i zlostavljačima ili dugo čekaju udomitelje u kavezima skloništima”, ističu Prijatelji životinja.

Dodaju da su psi i mačke pripitomljene životinje koje ovise o ljudima da im osiguraju hranu, vodu, veterinarsku skrb, kontrolu razmnožavanja, sklonište i sigurnost te da ne mogu dugo opstati bez nas. „Danas nitko ne mora imati psa ili mačku pod svojom skrbi, no ako to odluči, treba preuzeti odgovornost koja uključuje dovoljno vremena i novaca da zadovolji sve fizičke i psihičke potrebe tog živog bića koje postaje novi član obitelji”, upozoravaju iz Udruge.

Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da povodom Međunarodnog dana životinja bez doma ne zabrave na tisuće napuštenih životinja u Hrvatskoj koje trebaju pomoć, kao ni one na lancu i u sličnim nehumanim uvjetima držanja.

Više informacija kako pomoći životinjama na lancu, koje vrlo često nakon dugogodišnje patnje postaju napuštene, može se saznati na www.zabranimo-lanac.hr.

Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 430.26 Kb ]Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 868.07 Kb ]Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 845.58 Kb ]Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 649.58 Kb ]Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 129.92 Kb ]Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 134.72 Kb ]Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 900.26 Kb ]Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje [ 783.46 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting