17.11.12. Kome udomljavanje nije fora?

| More

Prijatelji životinja ponovno se pridružuju akciji 'Udomljavanje je fora', no pitaju se kome udomljavanje nije fora?

- Udomljavanje napuštenih životinja uz zabranu udomljavanja, kampanja za zabranu držanja pasa na lancima

Udruga Prijatelji životinja pridružuje se akciji 'Udomljavanje je fora' koju organizira Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo. Akcija će se održati u subotu, 17. studenoga 2012. godine, od 10 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Građani će se moći pridružiti akciji skupljanja starih deka i plahta za lakše prezimljavanje pasa u Skloništu i saznati kako pomoći napuštenim životinjama volontiranjem u šetnjama pasa i na druge načine.

Od 10 do 12 sati jedan od članova grupe Picksiebner predstavit će novu kampanju 'Život na lancu nije život'. Građani će moći potpisati peticiju za zabranu držanja pasa na lancu i informirati se kako pomoći napuštenim životinjama.

Iako gradsko sklonište u Dumovcu nekoliko puta godišnje organizira akciju 'Udomljavanje je fora', s ciljem osvještavanja građana o važnosti udomljavanja napuštenih životinja i odgovorne skrbi za udomljene životinje, čini se da veterinarskoj inspekciji udomljavanje nije fora.

Već više od mjesec dana u Gradskom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu zaustavljeno je udomljavanje svih novoprimljenih životinja jer, prema rješenju veterinarske inspekcije, može udomljavati samo pse koji su proveli u Skloništu šest mjeseci na promatranju ili koji su prošli testiranje visine titra protutijela za bjesnoću s negativnim rezultatom. Udomljavanje je više nego dvostruko palo, a situacija se pogoršava svakim danom. Ovo rješenje veterinarske inspekcije jedinstveno je u Hrvatskoj i u Europi i mnogi se s pravom pitaju zašto se i s kojim namjerama donose ovakve odluke.

Naime, ako se, prema najavi, uvede takva ili slična odredba u novi Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa Hrvatskoj prijeti, bez pretjerivanja, zatvaranje skloništa i kolaps sustava zbrinjavanja napuštenih životinja. Takva odredba, osim nepotrebnog zadržavanja pasa u skloništu, stvara veliko financijsko opterećenje za lokalne zajednice i gradove, od kojih mnogi još nisu niti izgradili zakonom propisana skloništa. To dovodi i do veće opasnosti od širenja bjesnoće i drugih problema, s obzirom na povećanje broja napuštenih pasa na ulicama.

Izostanak reakcije nadležnog Ministarstva upućuje kako ili nije svjesno ili ne mari za rješavanje problema koji može kulminirati i izazvati pogubne financijske gubitke i nepopravljive posljedice. Kada se počnu stvarati čopori napuštenih pasa na ulicama, bit će prekasno.

Prijatelji životinja pozivaju građane na odgovornu skrb o životinjama, a one koji imaju uvjete da, umjesto kupnje, udome neku od brojnih napuštenih životinja i spase jedan život.

Sva skloništa pred zatvaranjem?!?

Život na lancu nije život!

Strava držanja pasa na lancu

Peticija

Udomljavanje je fora studeni 2012. [ 380.52 Kb ]Udomljavanje je fora studeni 2012. [ 297.48 Kb ]Udomljavanje je fora studeni 2012. [ 243.76 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting