19.11.12. Skloništu Udruge Pobjede u Osijeku ugrožen rad

| More

Veterinarska inspekcija blokirala još jedno sklonište u Hrvatskoj

- Propisivanje testa na titar protutijela može uzrokovati kolaps sustava i nanijeti nepopravljivu štetu

Nakon izdavanja rješenja zagrebačkom skloništu u Dumovcu, veterinarska inspekcija izdaje zapisnik osječkom skloništu Udruge Pobjede i blokira rad skloništa. Prema zapisniku, sklonište mora zaustaviti udomljavanje svih novoprimljenih životinja, odnosno svih onih koje nisu prošle karantenu od šest mjeseci ili testiranje visine titra protutijela za bjesnoću s negativnim rezultatom.

Namjera veterinarske inspekcije da se to propiše novim Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa ili na neki drugi način može uzrokovati zatvaranje skloništa, poništenje dobrobiti stvorenih teškom mukom volontera i građana te povećati broj napuštenih životinja, što ujedno nimalo ne pomaže suzbijanju bjesnoće.

Dok ovakvu praksu Europa ne poznaje, a mnogi ne mogu niti povjerovati u realizaciju ovoga scenarija katastrofe, svaki dan donosi još goru situaciju. Stoga se mole građani da pomognu da se spasi sklonište Udruge Pobjede, koje je ponos grada Osijeka, kao i ostala skloništa u Hrvatskoj kojima prijeti zatvaranje. Kako bi prevladao zdrav razum, apelira se na građane da zahtijevaju od nadležnog ministarstva i ministra te Hrvatske vlade da preispitaju rad veterinarske inspekcije i da ne ugrožavaju ionako neizgrađen sustav zbrinjavanja životinja.

Lokalne zajednice, odnosno županije, gradovi i općine, trebaju dignuti glas protiv odredbi koje im nepotrebno stvaraju financijske izdatke i povećavaju problem izvršavanja zakonske obaveze zbrinjavanja životinja. Veterinari i svi stručnjaci u zemlji trebaju se pridružiti inozemnim kolegama koji se zgražaju nad ovakvim odlukama i planovima koji nemaju podlogu u boljem suzbijanju bjesnoće niti u tome mogu pomoći, s obzirom na moguće povećanje napuštenih životinja na ulicama.

Članovi Udruge Pobjede i njihovi štićenici u nezavidnom su položaju kao i građani Osijeka koji ih svim srcem podržavaju te trebaju pomoć dok ne bude prekasno. I drugim skloništima u Hrvatskoj prijeti isti crni scenarij koji se već počeo realizirati. Sada je krajnji trenutak za djelovanje.

Veterinarska inspekcija dosad je dugi niz godina zanemarivala odredbe iz članka 23. Pravilnika - određivanje visine titra protutijela za bjesnoću i promatranje životinja šest mjeseci, znajući da ih je nemoguće provesti u praksi. Apsurd je da građani mogu naći psa ili mačku na cesti i izravno ih udomiti te cijepiti i čipirati kod veterinara, ali pas koji završi u skloništu trebao bi, prema nalogu veterinarske inspekcije, prolaziti dugotrajnu proceduru boravka u skloništu i udomljavanja, dok ista procedura nije propisana niti za mačke. Manipuliranjem opasnošću od bjesnoće veterinarska inspekcija može uništiti sustav zbrinjavanja pasa i kontrolu nad suzbijanjem bjesnoće.

Očekuje se i potez nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede koji gube povjerenje građana, s obzirom na to da su već dali obećanje da se testiranje visine titra protutijela neće provoditi niti naći u bilo kojem obliku u novom Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa ili u nekom drugom propisu. Čak i kada bi se financiranje testa titra protutijela odvijalo iz državnoga proračuna to ne bi znatno smanjilo posljedice, s obzirom na mnogo veće popratne troškove i nepotrebno držanje pasa u skloništima.

Pozivaju se građani da od nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede zatraže primjerenu zaštitu zbrinjavanja napuštenih životinja u Hrvatskoj, preispitivanje zahtjeva veterinarske inspekcije i omogućavanje rada skloništima. Na stranicama www.mps.hr objavljene su e-mail adrese na koje mogu pisati: office@mps.hr i glasnogovornik@mps.hr.

Predstavnici skloništa zatražit će hitan sastanak s ministrom Jakovinom i spremni su dići sve na noge u obranu tisuće pasa kojima neće moći pomoći.

Sva skloništa pred zatvaranjem?!?
Kome udomljavanje nije fora?

Više informacija na www.pobjede.hr.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting