31.10.18. Dodijeljene nagrade herojima koji pomažu životinjama

| More

U sklopu humanitarnog koncerta 'Udomimo prijatelje' za obnovu čakovečkog skloništa za pse, održanog 30.10.2018. u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski, dodijeljene su nagrade heroja godine volonterima i organizacijama u kategoriji zaštite životinja.

U iznimno pozitivnoj i podržavajućoj, glazbom oplemenjenoj atmosferi, dodijeljena je Animal hero nagrada za heroja godine koja se dodjeljuje volonteru ili organizaciji volontera u kategoriji zaštite životinja. Nagrade su dodijeljene u više kategorija, a članovi žirija bili su Tatjana Zajec iz Zaklade Regica, Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja, Snježana Črnjević, novinarka, Iris Ban Krošelj iz Animalexa te Viktor Drago, producent.

Nagrada heroja za životno djelo dodijeljena je Heleni Fink iz Zagreba, koja je sudjelovala u osnivanju udruge Noina Arka 1983. godine. Helena 35 godina nesebično i predano pomaže napuštenim životinjama, ali ne samo njima već i brojnim kolegicama i kolegama koji su uz nju stasali i postali ono što su danas. Iza nje i njezine ekipe je više od 20000 udomljenih životinja. Od 2005. godine posebno se posvećuje brizi za ranjene životinje. Helena Fink uskoro slavi svoj 75. rođendan i dalje je aktivna u pomaganju životinjama i ljudima.

Nagrada heroja za poseban doprinos te brigu o starijim i bolesnim životinjama dodijeljena je Diani Kukuruzović iz Rijeke, koja volontira preko 25 godina uz pomoć svoje obitelji. Pomogla je stotinama pasa i mačaka da pronađu novi dom. Udrugu Vis Vitalis osnovala je 2014. godine s ciljem pomaganja napuštenim životinjama, posebice bolesnim i starijim. Diana trenutno sa svojom majkom skrbi o 21 psu i 47 maca.

Nagrada heroja za rad u ekstremnim uvjetima dodijeljena je Sandri Sambrailo iz Dubrovnika. O sebi kaže: "O životinjama bih mogla ispisati stotine stranica, ali o sebi tek nekoliko redaka. Volim životinje, ali ih prije svega poštujem. Poštujem njihovu različitost i njihovo pravo na život." Četrdeset devetogodišnja Sandra je uz svoju sestru Anicu osnivač skloništa za pse i mace na Žarkovici iznad Dubrovnika. Na mjestu gdje nema ni struje ni vode, Sandra i malobrojna ekipa volontera žive s tristotinjak životinja pomažući im prebroditi trenutke od napuštanja do udomljenja. Grad Dubrovnik još uvijek nema sklonište za životinja no Sandra ne odustaje u nastojanju da ga i ona i životinje o kojima brine konačno dobiju. Dosad je s ceste spasila preko 2000 životinja.

Nagrada heroja za udrugu s najvećim zajedničkim doprinosom zaštiti životinja dodijeljena je udruzi Pobjede iz Osijeka. Udruga Pobjede osnovana je 2009. godine na temeljima potpuno zapuštenog skloništa za životinje u Osijeku. Danas slobodno možemo reći da vodi najljepše uređeno sklonište kapaciteta 180 životinja. Ističu se po nevjerojatnom volonterskom radu te svojoj borbi za prava životinja. Kroz njihove aktivnosti i javne kampanje promiču veganstvo kao održiv i suosjećajan način življenja, vjerujući kako borba za ravnopravnost, nenasilje i mir mora podrazumijevati širenje kruga suosjećanja na životinje.

Nagrada heroja za životinje s posebnim potrebama dodijeljena je Mariji Jakopanec iz Zagreba, koja uz svog supruga Tihomira volontira 17 godina. 2008. godine osnivaju udrugu za zaštitu životinja Rina koja je ime dobila prema kujici Rini, njihovoj najboljoj prijateljici koja ih je uvela u svijet volontiranja. Svoj su život posvetili pomaganju životinjama s posebnim potrebama, a trenutno osnivaju prvo hrvatsko utočište za životinje koje su teško udomljive zbog bolesti ili hendikepa, a u kojem će te životinje moći proživjeti ostatak svog života uz posebnu skrb i njegu. U tom plemenitom cilju nedostaje im još 30000,00 kn. Više o projektu možete pročitati na stranicama Rine.

Nagrada heroja za nova djelovanja u području zaštite životinja dodijeljena je Dariji Debeljak iz Slavonskog Broda, predsjednici udruge Veselo dvorište, osnovane 2015. godine. O životinjama brine od djetinjstva. Među najjaktivnijim je slavonskobrodskim volonterima u gradu koji još dan danas nema organizirano sklonište za napuštene životinje niti stručne službe za brigu o njima. Darija sama odlazi na teren po pozivu, pomaže ranjenima, bolesnima, smješta ih kod sebe, liječi, brine o njima do udomljenja i to bez ikakve financijske pomoći jedinica lokalne samouprave. Svojoj je misiji predana proteklih 6 godina, a iza nje su stotine spašenih pasa i mačaka.

Nagrada heroja za brigu i zaštitu divljih životinja dodijeljena je dr. Ingeborg Bata iz Zagreba, doktorici veterinarske medicine koja je vlastitim sredstvima podigla Centar za divlje životinje u kojem skrbi o nemalom broju ranjenih, bolesnih i napuštenih divljih životinja. Vrane, sove, orlovi, šišmiši, kune, lasice, srne, zmije, gušteri, lisice tek je malen dio popisa životinja koje pronalaze privremeni dom u Centru. Dr. Inga o njima brine s velikom predanošću znajući da se ne smije previše vezati za njih jer ih sve treba pripremiti na ponovni povratak u prirodu kamo i spadaju. Osim brige o životinjama dr. Bata radi na edukaciji stanovništva o divljim životinjama trudeći se utjecati na to da im čuvamo staništa i ne uništavamo prirodni okoliš.

Nagrada heroja za najbolju kampanju dodijeljena je Mreži za zaštitu životinja i njihovoj kampanji "Ili žmiriš ili si za kastraciju". Mrežu za zaštitu životinja čini preko 40 udruga za zaštitu životinja s područja cijele Hrvatske s ciljem osnaživanja zajedničkog djelovanja u području zaštite životinja. Kampanjom „Ili žmiriš ili si za kastraciju“ promovira se potreba preventivnog djelovanja za smanjenje broja napuštenih životinja među kojima je mjera propisivanja trajne sterilizacije pasa i mačaka.

Nagrada heroja za najbolji grad/općinu za provođenje Zakona o zaštiti životinja dodijeljena je gradu Čakovcu. Grad Čakovec već je u veljači 2018. godine donio novu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te o postupanju s napuštenim životinjama u kojoj je uvedena trajna sterilizacija kao mjera kontrole razmnožavanja. Također, Grad Čakovec je u zakonskom roku do 30. lipnja 2018. godine izvršio popis svih pasa na području grada i kontrolu mikročipiranja te ima organizirano sklonište u suradnji s udrugom Prijatelji životinja i prirode.

Nagrada heroja u provedbi najznačajnijeg projekta godine dodijeljena je skloništu za životinje Prijatelji Čakovec pod vodstvom Aleksandre Hampaner. Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec 2015. godine pokrenulo je projekt Kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja nakon izuzetno teške situacije sa psima u 12 romskih naselja. Više od 2500 pasa živjelo je u neadekvatnim uvjetima, gladni, bolesni, zanemareni, ranjeni, puni parazita. Nakon 2,5 godine pripreme, sastanaka, pregovora, izrade akcijskog plana, u lipnju 2018. godine kreće se s projektom uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Međimurske Županije, gradova i općina na čijem su području romska naselja, pripadnika romske nacionalne manjine, saborskog zastupnika Kajtazija te stručnih službi s područja cijele Županije. Ukupno je dosad obrađeno 1300 životinja od čega je više od 700 pronašlo svoj novi dom, od čega 450 njih u skloništu.

Dobrotvorni koncert obnove Prijatelji životinja i prirode, Čakovec, najvećeg hrvatskog no kill skloništa za pse, održao se pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 120.78 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 176.85 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 133.92 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 132.71 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 152.85 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 124.84 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 169.45 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 137.76 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 166.89 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 201.70 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 1.40 Mb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 163.85 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 1.38 Mb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 221.71 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 163.40 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 1.01 Mb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 155.38 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 159.52 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 178.03 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 179.14 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 191.50 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 189.55 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 249.35 Kb ]Dodjela nagrada herojima koji pomažu životinjama [ 434.28 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting