Pohvalni primjeri jedinica lokalnih samouprava

| More

-svim gradovima-

n/r gradonačelnik/ica

Poštovani,

javljamo se ponovno u prvom tromjesečju nove godine, na temu kontrole mikročipiranja pasa, kao i programa kastracije pasa i mačaka,

Poznato Vam je kako djelujemo u cilju da lokalnim zajednicama pomognemo u pravilnoj provedbi Zakona jer se time dugoročno radi i na uštedi za samu zajednicu te nastojimo ostvariti suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave.

Iz komunikacije s jedinicama lokalne samouprave dobili smo saznanja kako su neke zajednice u ovoj godini odlučile građanima sufinancirati postupak mikročipiranja jer time postižu veću uštedu, odnosno povoljnije je novac izdvojiti za mikročipiranje, nego za zbrinjavanje napuštenog psa. Ovakva je inicijativa, gdje god je započeta, polučila odlične rezultate.

Grad Koprivnica (subvencionira se puna cijena mikročipiranja pasa građanima), Grad Dugo Selo (sufinancira kastracije pasa i mačaka), Grad Gospić (sufinancira i mikročipiranje i kastracije pasa), Grad Zagreb (sufinancira se kastracija) Općina Trnovec Bartolovečki, Grad Zaprešić (besplatna sterilizacija kuja, cijepljenje i mikročipiranje građanima slabijeg imovinskog statusa) samo su neke od jedinica lokalne samouprave koje provode takve programe.

Neke od lokalnih zajednica koje provode kontrolu mikročipiranja pasa po kućanstvima su i time djeluju prema svojim zakonskim obvezama su: Grad Solin, Grad Senj, Grad Čabar (krajem 2016. nabavljen čitač mikročipa), Općina Desinić (iako nema komunalnog redara), Općina Ljubešćica, Grad Jastrebarsko, Grad Sveta Nedelja (u postupku nabave čitača mikročipa), Grad Ogulin, Grad Vrlika, Grad Gospić, Općina Novo Virje i tako dalje.

S obzirom na to da problem napuštanja pasa treba rješavati u korijenu, osobito važnim smatramo edukaciju građana, neke lokale samouprave zainteresirale su se tiskanje i distribuciju informativnih letaka koje bi stanovništvu pružali upute o zakonskim obvezama skrbnika pasa.

Na tragu toga, smo prošle godine ponudili besplatnu pripremu za tiskanje plakata kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu“ čiju je važnost prepoznalo preko 30 jedinica lokalne samouprave te je odlučilo sudjelovati. Ove ćemo godine ponovno slati takvu ponudu.

Također, oduševilo nas je saznanje kako neke jedinice lokalne samouprave ulažu dodatan trud u provođenje edukativnih programa po obrazovnim ustanovama i u tom smislu kao primjer može poslužiti Općina Novo Virje gdje je općinski načelnik sudjelovao na roditeljskim sastancima školske djece kako bi ih educirao o odgovornom skrbništvu i potrebi prijavljivanja slučajeva zanemarivanja pasa.

S obzirom na to da navedeni primjeri dokazuju kako je ne samo moguće poštivati zakon, nego je to i isplativo te da se uz nešto truda i volje mogu organizirati programi i akcije i bez velikog kapaciteta, u smislu ljudstva i proračuna, zanima nas koji su Vaši planovi po pitanju provedbe kontrole mikročipiranja, edukacije građanstva te programa kastracije životinja u ovoj godini?

Rado ćemo pomoći savjetima vezano uz bolje provođenje Vaših zakonskih obveza. Veselimo se Vašem javljanju i na raspolaganju smo za sve dodatne informacije i pomoć.

Hvala i srdačan pozdrav,

Tena Šnajder
Prijatelji životinja

Zagreb, 7. ožujka 2017.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting