06.02.20. Dopis ministru Božinoviću

| More

Ministarstvo unutarnjih poslova
n. r. g. Davor Božinović, ministar
Savska cesta 39
10 000 Zagreb

Predmet: Predaja 60 000 potpisa na peticiji za zabranu pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3

Poštovani gospodine Božinoviću,

veliko nam je zadovoljstvo što Vam možemo predati više od 60 000 potpisa građana Hrvatske koji traže zabranu, prije svega petardi, ali i ostalih pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3.

Kako je u tijeku javno savjetovanje s građanima o izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima, vjerujemo da će ovako značajan broj potpisa na peticiji koju smo pokrenuli, uz komentare na javnoj raspravi, dodatno potvrditi koliko snažno velika većina građana podržava prijedlog MUP-a za zabranu petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine.

Zahvaljujemo Vam što ste prepoznali opravdanost dugogodišnjeg reagiranja građana (ankete pokazuju da se radi o čak 80 % njih) i udruga koje upozoravaju na važnost zaštite zdravlja i života ljudi, a posebno djece i mlađih od 18 godina koji su redovito žrtve ozljeda zbog uporabe petardi, kao i zaštite i smanjenja broja ozlijeđenih i smrtno stradalih kućnih i divljih životinja. Zabrana prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe za osobne potrebe petardi i rednika kategorija F2 i F3 nešto je što svi željno iščekujemo i logična je, osobito ako se sjetimo da su petarde i prije bile potpuno i opravdano zabranjene. Smatramo da je ovaj Prijedlog Zakona kompromis jer se zabranjuje samo ono što je ionako nužno zabraniti, no da je ipak važan prvi korak prema miru i sigurnosti, zaštiti i ljudi i životinja, te prema nužnoj zabrani i ostale bučne i opasne pirotehnike iz kategorija F2 i F3.

Predlažemo da se ovim izmjenama Zakona prodaja ostalih pirotehničkih sredstava iz tih kategorija, osim petardi i redenika, dopusti u razdoblju od 29. prosinca do 1. siječnja jer praksa pokazuje da čim počne prodaja, počinje i uporaba, a da se njihova uporaba dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca (od 17 sati) do 1. siječnja (do 3 sata), a ne i u dane kada se ništa ne slavi.

Osim pojedinaca, veliku podršku prijedlogu MUP-a za zabranu petardi i rednika iz kategorija F2 i F3, uz Vladu RH, dalo je i osam ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike, hrvatskih branitelja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Podršku zabrani dali su i: gradovi Zagreb, Osijek, Virovitica i mnogi drugi jer je i Udruga gradova dala podršku, Pravobraniteljica za djecu, Pučka pravobraniteljica, Liječnička komora, Klinički bolnički centar Osijek, Veterinarski fakultet, Odjel veterinara male prakse Hrvatske, Hrvatska vatrogasna zajednica; brojne udruge za zaštitu životinja i ranjivih skupina građana, kao i mnogi stručnjaci iz različitih područja koji su ukazali na štetnost petardi za fizičko i mentalno zdravlje djece, bolesnih ljudi, kroničnih bolesnika i starijih osoba, životinja te na zagađenje okoliša, uništavanje imovine itd.

Vjerujemo da će MUP zabranom petardi i redenika mnogo lakše i uspješnije voditi akciju „Mir i dobro”, što je bilo vrlo teško kada je prodaja i uporaba petardi bila dopuštena. Radujemo se i daljnjoj suradnji s MUP-om u zajedničkom cilju zaštite mira i sigurnosti građana, javnog interesa i općeg dobra.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Zagreb, 6. veljače 2020.


Više fotografija te videa predaje peticija možete vidjeti ovdje.

MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 319.52 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 181.12 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 280.58 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 218.89 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi Photo by: Damir Krajač / CROPIX [ 1.48 Mb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting