Program predavanja i radionica 10. ZeGeVege festivala održivog življenja

| More

10. ZeGeVege festival ujedno je peta godina zaredom kako ZeGeVege nudi iznimno posjećen besplatan cjelodnevni program predavanja i radionica o različitim aspektima veganstva i održivom življenju. Zanimljivi predavači, nutricionisti i stručnjaci iz različitih područja pripremili su atraktivna i zanimljiva predavanja, stručna savjetovanja, radionice kuhanja i pripremanja hrane s degustacijama, radionice izrade prirodne kozmetike i ostale edukativne sadržaje.

Program će se odvijati stalno za vrijeme Festivala koji traje od petka, 8. rujna 2017. (9 – 21 sat) do subote, 9. rujna 2017. (9 – 19 sati), na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

petak, 8. rujna 2017.

9:00 Jelena Tomašević – Prevladavanje predrasuda o veganskoj prehrani
10:00 Svantevid – Prirodna njega kože i kose nakon ljeta (radionica)
11:00 Agneza Lešdedaj – Suživot sa životinjama spašenima s farma
12:00 Anita Petrović – Bez jaja = bez problema (radionica)
13:00 Udruga Pobjede – Na azilskoj veganskoj kavi, najboljoj na svijetu!
14:00 Vladimira Vlatka Frketić (Makronova) – Kvalitetni biljni izvori bjelančevina (radionica)
15:00 Goran Majetić – Veganstvom do slobode
16:00 Snežana Milovanović (Sloboda za životinje) – Komunikacija sa životinjama i veganstvo 17:00 Anita Euschen – Čokoladna halava (radionica)
18:00 Hrana, a ne oružje – Samoorganizacija, direktna akcija, solidarnost
19:00 Mislav Skrepnik – Fitness i veganstvo – znanost i praksa
20:00 Vedran Romac – Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu

subota, 9. rujna 2017.

9:00 Nikolina Plenar – Šnenokle bez jaja (radionica)
10:00 Marijana Jerković – Roditelji vegani. A djeca?
11:00 Mihaela Devescovi – Sirova čokolada (radionica)
12:00 Irena Mikšić – Seks i veganstvo
13:00 Ivana Surjan Mitrović (Mama Veganka) – Bademovo mlijeko (radionica)
14:00 mag. nutr. Ivana Šimić – Osnove veganske prehrane u dječjoj dobi
15:00 Ana Janjatović Zorica (Makronova) – Supertrikovi za zdravo veganstvo
16:00 Ivana Rukavina – Domaće veganske paštete za zaposlene gurmane (radionica)
17:00 Ana Laura Kapetanović – Bilo kuda, veganka svuda: Izazovi veganke u manekenskoj profesiji
18:00 Dragan Šurlan – VEGAN THUGZ: s kauča do utočišta – druženje, kuhanje i pomaganje životinjama

Sadržaj predavanja i radionica
Petak:

Jelena Tomašević – Prevladavanje predrasuda o veganskoj prehrani

Nakon pet godina širenja znanja o zdravoj prehrani kroz zelene sokove, Jelena Tomašević nastavila je uspješno dijeliti svoje iskustvo pripremajući posljednjih godinu i pol dana ukusne obroke u svojem zagrebačkom restoranu „Simple Green”. Sa svojim timom poslužila je velik broj obroka koji su otvorili vrata ljudima koji većinom nisu prije čuli za veganski način prehrane, a sada su mnogi od njih drastično smanjili konzumiranje namirnica životinjskog podrijetla. Jelena će upravo na primjerima svakodnevnog komuniciranja s ljudima o hrani govoriti o predrasudama, strahu i nelagodi koje ljudi doživljavaju vezano uz vegansku prehranu. Spomenut će utjecaj marketinga i neznanja na naš doživljaj hrane te važnost podrške okoline i liječnika, istaknuti dobrobiti i promjene u kojima uživaju vegani i govoriti o planu kuhanja i kupovanju namirnica za cijelu obitelj. Sve će potkrijepiti demonstracijom svježeg voća i povrća i degustacijom za posjetitelje.

Svantevid – Prirodna njega kože i kose nakon ljeta (radionica)

Aromaterapeutkinja Nikolina Alviž Deverić i permakulturni dizajner Tomislav Deverić, kroz zajednički projekt Svantevid, pokazat će na ovoj praktičnoj radionici izrade prirodne kozmetike kako spriječiti suhoću i dehidriranost kože i kose nakon izlaganja suncu. Posjetitelji će moći iskušati na radionici napravljene biljne aromaterapijske pripravke poput pilinga, ulja za lice, pakunga za kosu i maslaca za tijelo te dobiti vrijedne informacije temeljene na dugogodišnjem iskustvu bračnog para Alviž Deverić u travarstvu i aromaterapiji. Pripravci će se raditi od biljnih sastojaka, bez konzervansa, parabena, sulfata, umjetnih boja i mirisa, a umjesto na životinjama testiraju se jedino na zadovoljnim ljudima.

Agneza Lešdedaj – Suživot sa životinjama spašenima s farma

Agneza Lešdedaj ima iza sebe 15 godina spašavanja životinja, u suradnji s Jelenom Šerić. U početku su to bili mačke i psi te pokoja ptica, dok joj je konačno selidba u prirodu omogućila spašavanje i životinja s farma. Govorit će o osobnom iskustvu suživota sa spašenim životinjama: kakvog su karaktera, kako ih je doživjela u odnosu na uobičajene životinje kojima smo okruženi (psi i mačke) i općenito kako je to kada svinja, koza, ovca ili krava nisu odrezak na tanjuru već živa bića. Posjetitelje na predavanju očekuje pregršt preslatkih fotki i mala zakuska.

Anita Petrović – Bez jaja = bez problema (radionica)

Anita Petrović predana je volonterka i aktivistica za prava životinja, a posebna ljubav i strast joj je održavanje radionica kuhanja. Hobi joj je veganiziranje tradicionalnih, domaćih recepata u čemu je iznimno uspješna te podjednako oduševljava i karniste i vegane. Govoreći o neetičnosti jaja, zašto ih vegani ne jedu i kako zamijeniti jaja u biskvitnim kolačima, pripremit će vegansku kajganu, majonezu, palačinke i snijeg od slanutkove vode te pokazati kako jednostavno i brzo zamijeniti jaja lako dostupnim namirnicama. Posjetitelji će moći sve degustirati, kao i čokoladne browniese, te ponijeti i recepte degustiranih jela.

Udruga Pobjede – Na azilskoj veganskoj kavi, najboljoj na svijetu!

„Tko je probao, zna! Tko nije, evo prilike. 🙂 Skuhat ćemo kavu, zažmiriti i krenut će lavež najboljih pasa na svijetu, sunce koje se u našem azilu nikada ne stidi maziti se. 🙂 Miris trešanja, prkosa i ružmarina. Crvena, plava i zelena. ❤ Sve priče koje život čine životnijim, sve ljubavi zbog kojih isplati zaljubljivati se.” Komadić no kill azila u Nemetinu, koji vodi osječka Udruga Pobjede, njezini aktivisti preselit će nakratko na zagrebački Trg bana Jelačića, uz miris skuhane kave i sve o čemu poželite razgovarati. Očekuje nas emotivno i toplo predavanje, uz neizostavne suze ganuća i ponosa zbog njihovih pobjeda za životinje.

Vladimira Vlatka Frketić (Makronova) – Kvalitetni biljni izvori bjelančevina (radionica)

Učiteljica kuhanja Vladimira Vlatka Frketić podijelit će znanje o veganskim izvorima bjelančevina do kojega je došla proučavanjem potreba i reakcija tijela kroz ples i jogu, makrobiotičku prehranu i vlastita iskustva u poučavanju. Naučit će nas kako se hraniti veganski i osigurati dovoljnu količinu bjelančevina. Dat će argumentirani odgovor na (najdraže) pitanje svih onih koji se na spomen veganstva čude kako možemo unijeti dovoljno bjelančevina hraneći se veganski. Saznat ćemo gdje se sve kriju kvalitetni biljni izvori bjelančevina te kako brzo i jednostavno napraviti ukusne proteinske smoothije, namaze, obroke i deserte. Na radionici će se moći degustirati sva slasna proteinska iznenađenja.

Goran Majetić – Veganstvom do slobode

Goran Majetić, aktivist civilnog društva, instruktor joge, književnik i novinar, prvi predsjednik karlovačke podružnice udruge Prijatelji životinja i član Vegetarijanskog društva Zagreb, predan je veganstvu više od dva desetljeća. O etici odnosa prema životinjama govorio je na mnogim predavanjima te objavio je dvije zbirke eseja "Pisma o (ne)ljudskosti" i brojne tekstove u knjigama, časopisima, novinama i na internetskim portalima. U predavanju, koje će potkrijepiti primjerima iz osobnog iskustva i života svoje sedmeročlane obitelji koja se hrani vegetarijanski, govorit će o korijenima i etici veganstva, pomicanju osobnih granica kroz veganstvo te utjecaju veganstva na unapređenje gospodarstva, odgoj djece i društvenu odgovornost. Svoju posvećenost promicanju i poštovanju ljudskih prava, zaštiti prirode, unaprjeđenju obnovljivih izvora energije i duhovnosti ilustrirat će i primjerima svojih sportskih angažmana kroz planinarenje, skijanje i dugoprugaško trčanje.

Snežana Milovanović (Sloboda za životinje) – Komunikacija sa životinjama i veganstvo

Snežana Milovanović, predsjednica udruge Sloboda za životinje, govorit će o vlastitim spoznajama da iz životinje govori nevjerojatno visoka inteligencija duha prirode u kojemu životinja živi i njegov je sastavni dio. Ukazat će na to da je čovjek odbacio životinje od sebe i u svojoj aroganciji i nadmenosti ih omalovažio svrstavajući ih u vlasništvo kao stvari, isporučitelje hrane i proizvoda, u nesvjesna bića bez duše ili niža bića nesposobna za materijalno stvaralaštvo svojstveno čoveku. Tako je otuđio samoga sebe od jedinstva s prirodom te si je svojim zvjerstvima prema prirodi i životinjama povratno nanio i nanosi trajnu patnju i bol onemogućavajući si bilo kakvu komunikaciju sa životinjama i prirodom. Iznijet će što je naučila kroz primjere komunikacije s bjeloglavim supom, sovom ušarom, srnama, kunom bjelicom, pčelama i kravom spašenom iz mliječne industrije.

Anita Euschen – Čokoladna halava (radionica)

Uvijek dobro raspoložena i zabavna Njemica Anita Euschen donijet će na ZeGeVege dašak Azije i pokazati kako pripremiti jednostavnu i popularnu indijsku slasticu halavu. Osim što se brzo priprema, halava se spravlja od svima dostupnih i jeftinih sastojaka koji se mogu kombinirati prema želji i ukusu. U pripremi istog recepta okušala su se i djeca zagrebačkih osnovnih škola u sklopu projekta „Spremi klopu” koji će biti predstavljen na radionici, uz objašnjenje zašto je važno djeci od malih nogu usaditi zdrave prehrambene navike. Kao vegićka od djetinjstva i cjeloživotna aktivistica za prava životinja i u Hrvatskoj i inozemstvu, Anita će govoriti i o osobnom iskustvu odgajanja dvoje sada odrasle djece koja su od rođenja vegetarijanci, kao i o iskustvu vođenja radionica kuhanja zdravih biljnih obroka za djecu.

Hrana, a ne oružje – Samoorganizacija, direktna akcija, solidarnost

Hrana, a ne oružje – Zagreb (HNO) anarhistički je kolektiv koji se bavi direktnim akcijama dijeljenja besplatne veganske hrane na javnim gradskim površinama. Sakupljanjem i recikliranjem odbačene hrane i dijeljenjem zdravih veganskih obroka žele ukazati na krizu vrijednosti i nepravilnu raspodjelu resursa kao posljedicu pogrešnih politika država i vlada koje su vođene iskrivljenim prioritetima, kao i potaknuti ljude na samoorganizaciju. Na ZeGeVege festivalu HNO će putem razgovora zainteresiranome građanstvu predstaviti vrijednosti i aktivnosti kolektiva te ponuditi za degustaciju hranu spremljenu od namirnica skupljenih dan ranije.

Mislav Skrepnik - Fitness i veganstvo – znanost i praksa

Koje su prednosti veganske prehrane za bavljenje fitnessom i postoje li i prepreke? Odgovore na ta pitanja dat će Mislav Skrepnik, certificirani trener fitnessa, koji spaja teretanu sa svojim veganskim životom. Kako bi se što bolje upoznao s potrebama ljudi, pokrenuo je vegansku grupu „Snaga bilja” gdje stalno komunicira s članovima i daje savjete. Kroz sva svoja stečena znanja iz natjecanja u bodibildingu, studija na Kineziološkom fakultetu, treniranja drugih vegana i čitanja znanstvene literature iz područja nutricionizma prezentirat će sve prepreke i prednosti koje je pronašao u veganskom načinu prehrane. Dat će i prijedloge kako najbolje uklopiti vegansku prehranu u život aktivnog čovjeka.

Vedran Romac – Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu

Vedran Romac, socijalni radnik i predani aktivist za prava životinja, za čija predavanja se uvijek traži mjesto više, svojim krajnje iskrenim i ogoljelim izlaganjem ukazat će na brojne mitove o mlijeku koje slušamo od ranoga djetinjstva. Razotkrit će zašto (ne) vjerujemo marketingu mliječne industrije, koji počiva na razvijanju duboke podsvjesne i svjesne poveznice između mlijeka i mliječnih proizvoda i pojmova „obitelj”, „zdravlje obitelji”, „zdravlje djeteta”, „razvoj djeteta” i sl. Posjetitelji će moći svojim pitanjima i komentarima aktivno sudjelovati u predavanju i preispitati svoja uvriježena vjerovanja.

Nikolina Plenar – Šnenokle bez jaja (radionica)

Mnogi se s nostalgijom sjećaju šnenokli, slatkih valjušaka od jaja i mlijeka, koje su obožavali u djetinjstvu. Nikolina Plenar, dugogodišnja veganka, učiteljica joge i iskusna veganska kuharica, pokazat će da desert naših baka može biti još ukusniji u veganskom ruhu! Otkrit će i koji to čudesan sastojak može u potpunosti zamijeniti snijeg od bjelanjaka, i to ne samo u šnenoklama, i pokazati kako možemo pripremiti tradicionalne slastice bez sastojaka životinjskog podrijetla. Nikolina će pritom informirati i o mnogim nepoznatim činjenicama o industriji mlijeka i jaja.

Marijana Jerković – Roditelji vegani. A djeca?

Trebaju li roditelji vegani inzistirati na veganstvu kada su u pitanju njihova djeca ili je u redu popustiti pritisku okoline i dopustiti svojoj djeci da jedu životinje i proizvode njihovih tijela ili ih koriste na bilo koji način koji životinjama ne odgovara, bez obzira na to što isti ti roditelji osjećaju duboko neslaganje s istim? Trebamo li, kao i u odnosu prema drugim stvarima, zahtijevati od naše djece da imaju od početka pravedan i uvažavajući odnos prema životinjama, okolišu i vlastitome zdravlju? Polazeći od osobnog iskustva putovanja prema veganstvu, aktivistica Marijana Jerković ponudit će odgovore na ova i mnoga druga pitanja s kojima se suočavaju vegani pod pritiscima okoline koja često ne gleda blagonaklono na vegansku prehranu ni odraslih ni djece.

Mihaela Devescovi – Sirova čokolada (radionica)

Čokolada je među najpopularnijim namirnicama u svijetu, no većina čokoholičara nikada nije okusila ono što čini čokoladu – prava sirova zrna kakaa. Svim slatkoljupcima omiljena Mihaela Devescovi, popularna autorica hit-kuharica i urednica portala www.sirovahrana.hr, pokazat će da je za izradu sirove čokolade potrebno odvojiti samo pet minuta, a kao rezultat nastaje savršena čokolada koja će oduševiti svakoga. Ona voli što jednostavnije, a ujedno zdrave i ukusne sastojke. Sirovi kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje, zbog čega je sirova čokolada mnogo zasitnija od kupovne u kojoj se sve prednosti kakaa gube prženjem, rastapanjem i otapanjem kakaa sa šećerom, mlijekom i kemijskim aditivima.

Irena Mikšić – Seks i veganstvo

Irena Mikšić je učiteljica iz Siska koja gotovo cijeli život ne jede meso. Voli djecu, ljude i životinje. Voli i kuhati i pripremati razne veganske delicije i radi toga istražuje, čita, sluša i uči o hrani, kombiniranju namirnica te utjecaju prehrane na zdravlje, odnose i okoliš. Dosad je posjetitelje na ZeGeVegeu oduševljavala radionicama o izradi jela od tofua i sejtana, s bogatim degustacijama kojima su se svi veselili. Na predavanju će govoriti o različitim aspektima dobrobiti veganske prehrane koja utječe i na seksualnost. Pričat će o neraskidivoj i višestrukoj povezanosti prehrane, seksualnosti i reproduktivnoga zdravlja žena i muškaraca, o hormonima, o ulozi probave na seks, o etičkom i duhovnom pristupu prehrani i seksualnosti te, naravno, o samome seksu.

Ivana Surjan Mitrović (Mama Veganka) - Bademovo mlijeko (radionica)

Popularna jutjuberica Mama Veganka, autorica mnogih videorecepata omiljenih tradicijskih i modernih jela, pokazat će kako možemo sami kod kuće pripremiti domaće bademovo mlijeko. Time izbjegavamo industrijske proizvode, pa je mlijeko koje pijemo uvijek svježe pripremljeno i bez konzervansa. U domaće biljno mlijeko možemo staviti zaslađivače koji nam više odgovaraju (stevija, agavin slad, javorov sirup, kokosov šećer ili datulje) i kombinirati sastojke kako bismo postigli jedinstveni okus koji nam najviše odgovara. Vidjet ćemo i kako pulpu od badema koja ostane nakon izrade mlijeka možemo upotrijebiti za izradu ukusnih čokoladnih kuglica ili čokoladnog namaza.

mag. nutr. Ivana Šimić – Osnove veganske prehrane u dječjoj dobi

Prehrana djece vrtićke dobi osim što mora osigurati sve nutrijente potrebne za intenzivan rast i razvoj, gradi navike koje imaju dugoročan utjecaj na kvalitetu života. Stvaranje kvalitetnog prehrambenog obrasca u djetinjstvu od neprocjenjive je važnosti za dugoročno zdravlje danas djeteta, a u budućnosti odrasle osobe. Mag. nutricionizma Ivana Šimić odgovorit će na česta pitanja poput: je li isključivo biljna prehrana opasna za djecu; kako zadovoljiti nutritivne potrebe djeteta koje ne konzumira namirnice životinjskog podrijetla; koje su najčešće pogreške i kako ih izbjeći pri planiranju prehrane djece vrtićke dobi? Iva Janeš, voditeljica grupe na Facebooku Zeleni život Vege mama, pripremit će nekoliko jednostavnih i zdravih obroka za djecu, a posjetitelji će, osim degustacije, moći dobiti i recepte ukusnih jela.

Ana Janjatović Zorica (Makronova) – Supertrikovi za zdravo veganstvo

Ana Janjatović Zorica, učiteljica kuhanja i autorica popularnih kuharica, upoznat će nas kako se kvalitetno hraniti veganski i izvući maksimalne dobrobiti iz veganskog načina prehrane. Naučit će nas super trikove za zdravo veganstvo i dati jednostavne smjernice koje su odličan kompas za učinkovito snalaženje u svijetu biljnih namirnica. Koristeći praktične naputke, pokazat će kako koristiti vegansku prehranu kao glavni alat za vlastitu vitalnost i odlično zdravlje, a ujedno i za zdrav okoliš. Otkrit ćemo i zaviriti u sve čari veganske prehrane.

Ivana Rukavina – Domaće veganske paštete za zaposlene gurmane (radionica)

Ivana Rukavina, nutricionistica biljne prehrane u Snazi bilja i veganski chef u bistrou „Zelena avenija”, pokazat će kako jednostavno i brzo napraviti doma vege paštete zbog kojih će vam zavidjeti kolege na poslu. Ljubav prema fizičkoj aktivnosti i zdravoj prehrani s jedne strane, a kreativnost i entuzijazam s druge, omogućuju joj da znanost prevede u praksu i pokaže kako izgledaju nutritivno izbalansirani namazi. S ovakvim vege paštetama nitko se neće morati brinuti oko manjka bjelančevina. Ponesite papir i olovku jer vas očekuju zanimljive informacije, a nikako nemojte doći siti jer sve što Ivana pripremi imat ćete priliku i degustirati!

Ana Laura Kapetanović – Bilo kuda, veganka svuda: Izazovi veganke u manekenskoj profesiji

Ana Laura Kapetanović, uspješna manekenka s međunarodnom karijerom, aktivistica za prava životinja i veganka, pozirala je ove godine u haljini od kelja modne dizajnerice Đurđice Vorkapić najavljujući ZeGeVege festival sloganom „Veganstvo svima dobro stoji”. Na ovom predavanju opisat će svoj osobni put prema veganstvu te kako je kroz spašavanje napuštenih pasa i suosjećanje isključivo prema psima otkrila suosjećanje prema svim životinjama. Govorit će i o izazovima s kojima se susreće u svojoj manekenskoj profesiji i načinima kako se nosi s njima, a podijelit će i savjete o tome kako održati vegansku prehranu i hraniti se zdravo bilo gdje u svijetu, čak i na mjestima gdje ne znamo jezik i imamo mali izbor hrane. Svojim životnim primjerom pokazat će da veganstvo uistinu svima dobro stoji.

Dragan Šurlan – VEGAN THUGZ: s kauča do utočišta – druženje, kuhanje i pomaganje životinjama

Ovo je priča o jednoj grupi na Facebooku čiji su članovi htjeli više od klikanja i šeranja linkova o pomaganju životinjama, pa su se upoznali uživo i postali „veganski banditi”. Grupa VEGAN THUGZ organizira druženja, zabavne evente i radne akcije u azilima i utočištima, sa svrhom pomaganja životinjama, promicanja zdravog, aktivnog veganskog lifestylea, kao i izmjene iskustava i ideja... i zajedničkog čilanja. Sa svojim opakim receptima, pozitivnom energijom i kreativnim aktivnostima, ova grupa razbija silne predrasude o veganstvu. Na radionici, tim VEGAN THUGZA, na čelu s Draganom Šurlanom, psihologom, začetnikom i trenerom programa Fitness Bootcamp u Hrvatskoj, podijelit će ideje kako pomoći životinjama, a da ne postanete full-time aktivist/ica, i pokazati da svatko može pomoći na svoj način. Posjetitelji će moći kušati i neke od njihovih nezaboravnih veganskih delicija.

Vezane teme

Radionica-Nikolina Plenar, Foto: Marija Feldi [ 166.55 Kb ]Radionica-Mihaela Devescovi, Foto: Matej Čelar [ 372.66 Kb ]Predavanje-Udruga Pobjede, Foto: Marija Feldi [ 225.36 Kb ]Foto: Matej Čelar [ 444.84 Kb ]Predavanje-Mislav Skrepnik, Foto: Ana Mihalić [ 245.26 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting